Temat: Odchudzone przepisy czyli rewolucje na talerzu

ListekMiety

Dołączył: 2010-01-23

Miasto:

Listów: 202

12 czerwca 2010, 11:09 Edytowane przez ListekMiety 12 czerwca 2010, 11:11 (List #1)

Ogladacie nowy program TVN Style Rewolucje na talerzu? Dwie dziewczyny, kucharka i dietetyczka. pokazuja jak ugotowac odchudzone wersje tradycyjnych potraw i przy okazji przemycaja garsc informacji na temat zdrowego zywienia. Dania sa niskokaloryczne, zdrowe, wiekszosc z nich ma niski indeks glikemiczny i pasuje do diet South Beach i Montignac ( np. nalesniki sa przygotowane bez zoltka tylko z bialkiem ).

 

 

Z odcinka o nalesnikach:

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


na naleśniki:
1 szklanka maki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleko
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:
1 mała cebula
100g kiszonej kapusty
300g grzybów (prawdziwki  lub podgrzybki)
4 średnie pieczarki
1 mały pęczek natki pietruszki
zamrożony bulion w kostkach
½ łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

na panierkę:
garść posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko z jajka

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal

KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


na naleśniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 białko z jajka
½ szklanki chudego mleka
½ szklanki gazowanej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

na farsz:
1 mała czerwona papryka
1 nieduża cukinia
½ bakłażana
4 pieczarki
2 ząbki czosnku
½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)
sok z ½ limonki
oliwa, kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
100g bryndzy
roszponka

Naleśniki przygotować według przepisu powyżej - “Krokiety z kapustą i grzybami”. 
Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.
tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal

I ciastach:

 

SERNIK pieczony w kąpieli wodnej

   
800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
3 jaja
1/2 szklanki cukru.
1 laska wanilii
truskawki

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić.
Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150 kcal

 


 

 

Wszystkie przepisy mozna znalezc na stronie programu. Bardzo przydatne, jesli ktos tak jak ja, nie ma TVN Style.

 

http://www.tvnstyle.pl/news/3028/view

Postanowienie noworoczne: Gotuję wg Montignaca www.mmkuchnia.blogspot.com
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

ListekMiety

Dołączył: 2010-01-23

Miasto:

Listów: 202

12 czerwca 2010, 11:53 (List #2)

Premiera w czwartki o 22.00, a powtorki

piątek, godzina 9:00
sobota, godzina 16:00 
sobota, godzina 20:00 
niedziela ,godzina 14:00 
poniedziałek, godzina 21:00 
wtorek, godzina 20:00

Tak jest napisane na stronie.

Postanowienie noworoczne: Gotuję wg Montignaca www.mmkuchnia.blogspot.com
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

dzoana1989

Dołączył: 2009-10-22

Miasto: Strzyżów

Listów: 13

12 czerwca 2010, 11:57 (List #3)
Jak dla mnie prowadzące są bardzo irytujące:/ Ale wypróbowałam przepis na MIELONE Z UDŹCA INDYKA - pychota naprawdę świetne! Pozostałe przepisy tez wyglądają ciekawie: http://www.tvnstyle.pl/news/3028/view

ListekMiety

Dołączył: 2010-01-23

Miasto:

Listów: 202

12 czerwca 2010, 11:59 (List #4)

Premiera w czwartki o 22.00, a powtorki

piątek, godzina 9:00
sobota, godzina 16:00 
sobota, godzina 20:00 
niedziela ,godzina 14:00 
poniedziałek, godzina 21:00 
wtorek, godzina 20:00

Tak jest napisane na stronie.

Postanowienie noworoczne: Gotuję wg Montignaca www.mmkuchnia.blogspot.com
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

PJones

12 czerwca 2010, 12:01 (List #5)

nie lubię tego programu, bo denerwują mnie prowadzące...ale przepisy warte wypróbowania :))

seyola

12 czerwca 2010, 12:02 (List #6)
Tak oglądam, ta Pani Olga ("kucharka z zamiłowania") jest po prostu nie do zniesienia, zarozumiała, myśli, że jest przezabawna, a patrzeć się na nią nie da ani jej słuchać - i jest to opinia nie tylko moja, ale wszystkich, WSZYSTKICH moich koleżanek z biura. Jedna nawet dodała - "jak ma mnie pouczać osoba, która sama jest gruba" - tak, nie oszukujmy się, Pani Olga wcale do najszczuplejszych nie należy. Za to Pani dietetyczka jest przekochana i świetnie się ją ogląda, bo mówi fajne i ciekawe rzeczy i nie filozofuje. Przepisy fajne :)

yoya1

12 czerwca 2010, 12:24 (List #7)
seyola mam identyczne wrazenia, nie tylko ja ale wszyscy, ktorzy ten program ze mna ogladaja.Tej babki wogole nie powinno byc w tym programie, porazka totalna

ListekMiety

Dołączył: 2010-01-23

Miasto:

Listów: 202

12 czerwca 2010, 13:09 (List #8)
Ja, jak pisalam programu nei ogladam, natomiast przepisy sa bardzo fajne.
Postanowienie noworoczne: Gotuję wg Montignaca www.mmkuchnia.blogspot.com
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

PJones

12 czerwca 2010, 13:53 (List #9)
w ogole one do siebie nie pasuja...nie ma pomiedzy nimi tej ''chemii prowadzacych''

.caliginis

Dołączył: 2010-02-10

Miasto: Wielka Niewiadoma

Listów: 576

12 czerwca 2010, 14:26 (List #10)
na vod.onet.pl mają być nowe odcinki. jak na razie jest jeden. ale przepisy są świetne ! mam zamiar kilka z nich wypróbować w najbliższym czasie. a wszystkie przepisy są TUTAJ