- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 lutego 2015, 15:58
Dziewczyny, nie mogę jeść mleka i jego przetworów. A chętnie zjadłabym domową zapiekankę albo cannelloni... Czym zastąpić ser albo beszamel, żeby danie nie wyszło suche?
Albo czy beszamel da się zrobić na mleku sojowym?
21 lutego 2015, 16:00
Do zapiekanki polecam dac jajko lub mozzarele :)
21 lutego 2015, 16:02
Pewnie, że da się zrobić beszamel na mleku sojowym. A jeśli chciałabyś sięgnąć po bardziej ambitny pomysł to da się też zrobić mozarellę sojową, która się nie dość że zapieka to jeszcze ciągnie :) Jak Cię zainteresuje to wyszperam ten przepis, dawno jej nie robiłam.
21 lutego 2015, 16:18
podbijam temat i chętnie dostanę przepis na mozarelle sojową:) też nie mogę jeść nabiału, karmię piersią alergika. do zapiekanek daje sos na bazie pomidorów, no ale nie zawsze pasuje do reszty.
21 lutego 2015, 16:34
Poproszę przepis na tę mozzarellę :)
Sos pomidorowy niestety nie pasuje do wszystkiego - marzy mi się zapiekanka brokułowo-szpinakowa :)
Jestem kompletnie zielona w kwestii diety bezmlecznej, póki co nauczyłam się tylko czytać składy pod kątem mleka i jego pochodnych...
21 lutego 2015, 16:54
Przepis na mozarellę
http://feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com/2014/01/weganska-mozzarella.html
Jogurt sojowy robię z tego przepisu na mleko http://wegeprzepis.blox.pl/2012/07/Jak-zrobic-mleko-sojowe.html i z tych bakterii http://sklep.jogurt-domowy.pl/bakterie-do-jogurtu-jogurt-vivo. Dobrego mleka sojowego u mnie nie ma, w sklepach są tylko sojowe napoje, jogurtu naturalnego też nigdzie nie mogę dostać, dlatego robię. Jak macie fajniejsze sklepy to może znajdziecie u siebie naturalny jogurt sojowy :) będzie mniej roboty. Wygląda skomplikowanie, dlatego pisałam że bardziej ambitny pomysł :D zawsze można poprzestać na beszamelu.
21 lutego 2015, 17:03
może być beszamel na mleku ryżowym, robiłam, daje radę ;). Owsiane też może się nadać. Mleko do dostania w rossmanie. Na sojowym nie próbowałam, ale ono zawsze ma cukier i taki specyficzny posmak, wiec chyba bym się nie zdecydowała.
a jak z masłem? też odstawiasz? bo akurat czym masło zastąpić to nie wiem.
Edytowany przez Cyrica 21 lutego 2015, 17:06
21 lutego 2015, 17:09
Zamiast masła daję margarynę roślinną. Smak może nie ten, ale jak dosypię więcej gałki to daje radę ;)
Swoją drogą dzięki za cynk o Rossmannie, dotąd latałam ciągle do Piotra i Pawła.
Littlewhite - dziękuję!
Edytowany przez comfy 21 lutego 2015, 17:09
21 lutego 2015, 17:20
to może iść po bandzie i zamiast margaryny olej kokosowy :)