Temat: Zapiekanki bez sera i beszamelu

Dziewczyny, nie mogę jeść mleka i jego przetworów. A chętnie zjadłabym domową zapiekankę albo cannelloni... Czym zastąpić ser albo beszamel, żeby danie nie wyszło suche?

Albo czy beszamel da się zrobić na mleku sojowym?

Pasek wagi

Do zapiekanki polecam dac jajko lub mozzarele :)

Pewnie, że da się zrobić beszamel na mleku sojowym. A jeśli chciałabyś sięgnąć po bardziej ambitny pomysł to da się też zrobić mozarellę sojową, która się nie dość że zapieka to jeszcze ciągnie :) Jak Cię zainteresuje to wyszperam ten przepis, dawno jej nie robiłam.

Pasek wagi

podbijam temat i chętnie dostanę przepis na mozarelle sojową:) też nie mogę jeść nabiału, karmię piersią alergika. do zapiekanek daje sos na bazie pomidorów, no ale nie zawsze pasuje do reszty.

domowy sos pomidorowy

Pasek wagi

Poproszę przepis na tę mozzarellę :)

Sos pomidorowy niestety nie pasuje do wszystkiego - marzy mi się zapiekanka brokułowo-szpinakowa :)

Jestem kompletnie zielona w kwestii diety bezmlecznej, póki co nauczyłam się tylko czytać składy pod kątem mleka i jego pochodnych...

Pasek wagi

Przepis na mozarellę

http://feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com/2014/01/weganska-mozzarella.html

Jogurt sojowy robię z tego przepisu na mleko http://wegeprzepis.blox.pl/2012/07/Jak-zrobic-mleko-sojowe.html i z tych bakterii http://sklep.jogurt-domowy.pl/bakterie-do-jogurtu-jogurt-vivo. Dobrego mleka sojowego u mnie nie ma, w sklepach są tylko sojowe napoje, jogurtu naturalnego też nigdzie nie mogę dostać, dlatego robię. Jak macie fajniejsze sklepy to może znajdziecie u siebie naturalny jogurt sojowy :) będzie mniej roboty. Wygląda skomplikowanie, dlatego pisałam że bardziej ambitny pomysł :D zawsze można poprzestać na beszamelu.

Pasek wagi

może być beszamel na mleku ryżowym, robiłam, daje radę ;). Owsiane też może się nadać. Mleko do dostania w rossmanie. Na sojowym nie próbowałam, ale ono zawsze ma cukier i taki specyficzny posmak, wiec chyba bym się nie zdecydowała.

a jak z masłem? też odstawiasz? bo akurat czym masło zastąpić to nie wiem.

Zamiast masła daję margarynę roślinną. Smak może nie ten, ale jak dosypię więcej gałki to daje radę ;)

Swoją drogą dzięki za cynk o Rossmannie, dotąd latałam ciągle do Piotra i Pawła.

Littlewhite - dziękuję!

Pasek wagi

to może iść po bandzie i zamiast margaryny olej kokosowy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.