Temat: Cukier we krwi

Weźcie mi coś doradźcie, bo jestem totalnie załamana. Rok temu miałam cukier 116 na czczo. Od 4 miesięcy ograniczyłam mocno alkohol, od ponad miesiąca jestem na diecie przeciwzapalnej i dobrze mi idzie. Stosuje okna żywieniowe. Piję tylko wodę, kawę i zioła. Wczoraj o 20 zjadłam miseczkę sałatki z serem feta i kromkę chleba żytniego. Dzisiaj o 11 mierzyłam cukier i wyszedł mi wynik 172, a po 5 minutach 155. Glukometr raczej działa prawidłowo, bo mój tata mierzył sobie cukier i jest ok. Co ja robię nie tak? Dlaczego mam aż tak wysoki wynik???

Hej, Daga a powiedz jeszcze:

Stres- może wpływać na poziom cukru we krwi, powodując jego wzrost. Jak z tym u Ciebie?

Infekcje/ stany zapalne- one też mogą zwiększać zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Miałaś ostatnio jakieś?

Leki- niektóre leki, w tym przeciwpsychotyczne, niacyna, epinefryna, niektóre syropy przeciwkaszlowe- mogą podnosić poziom cukru. Bierzesz coś z tego? Analizowałaś z lekarzem wpływ leków, które bierzesz na poziom cukru?

    Pasek wagi

    Stres raczej w normie, zresztą biorę ashwagande. Mam endometriozę, biorę hormony Slinda.

    o, widzę, że to ma  drospirenon (czykli syntetyczny progesteron) który może podnosić poziom cukru. Ja bym to przegadala z lekarzem. Niestety nie znam się na doborze leków pod endometrioz. Strzelam tylko w te hormony i im bym się przyjrzała.

    A wcześniejszy niższy cukier był przed hormonami?

    Bo skoro jesz dobrze a cukier wciąż rośnie to faktycznie jest coś jeszcze innego

    Pasek wagi

    LunaVibe napisał(a):

    o, widzę, że to ma  drospirenon (czykli syntetyczny progesteron) który może podnosić poziom cukru. Ja bym to przegadala z lekarzem. Niestety nie znam się na doborze leków pod endometrioz. Strzelam tylko w te hormony i im bym się przyjrzała.

    A wcześniejszy niższy cukier był przed hormonami?

    Bo skoro jesz dobrze a cukier wciąż rośnie to faktycznie jest coś jeszcze innego

    Tak, rok temu nie brałam hormonów.

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.