- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 marca 2025, 18:05
Cześć wszystkim. Mam sprawę. Wiecie może gdzie zasięgnąć wiedzy, które produkty wybierać? Chodzi np. o wybór między wyborem jogurtu naturalnego między poszczególnymi markami / firmami. Skąd wiedzieć, że dany produkt jest zdrowszy od innego. Proszę o rady, informacje gdzie zasięgnąć takiej wiedzy. Pozdrawiam. Miłego dnia wszystkim.🤗
22 marca 2025, 19:32
Czytać etykiety. Ewentualnie ściągnąć apkę "Zdrowe zakupy" (logo z zielonym jabłkiem i kodem kreskowym w środku).
22 marca 2025, 20:29
Czytać etykiety. Jeśli w pięciu jogurtach w składzie będzie mleko i kultury bakterii, to wszystkie będą tak samo zdrowe - cała reszta to marketing. Jak pojawi się cukier to będzie gorsza opcja. Mleko w proszku zawsze ciut gorsze niż mleko. Unikamy jogurtów typu light czy 0%. Jeśli chodzi o owocowe, to tu niestety cukier wszystko psuje, ale można szukać takich w których będzie go najmniej - w tabelce na etykiecie pozycja "węglowodany w tym cukry". Teraz coraz częściej trafiają się owocowe bez dodatku cukru. Czytać, wybierać świadomie. A tak ogólnie odnośnie wszystkiego - skład ma być prosty - unikamy niepotrzebnego cukru, konserwantów, wszelakich di-, tri- i innych cerydów, dziwnie brzmiących nazw, składów długich na kilka linijek. Możesz posiłkować się apkami na początek, jeśli sama nie masz pewności.
Edytowany przez Karolka_83 22 marca 2025, 20:31
22 marca 2025, 21:35
Czytać etykiety. Jeśli w pięciu jogurtach w składzie będzie mleko i kultury bakterii, to wszystkie będą tak samo zdrowe - cała reszta to marketing. Jak pojawi się cukier to będzie gorsza opcja. Mleko w proszku zawsze ciut gorsze niż mleko. Unikamy jogurtów typu light czy 0%. Jeśli chodzi o owocowe, to tu niestety cukier wszystko psuje, ale można szukać takich w których będzie go najmniej - w tabelce na etykiecie pozycja "węglowodany w tym cukry". Teraz coraz częściej trafiają się owocowe bez dodatku cukru. Czytać, wybierać świadomie. A tak ogólnie odnośnie wszystkiego - skład ma być prosty - unikamy niepotrzebnego cukru, konserwantów, wszelakich di-, tri- i innych cerydów, dziwnie brzmiących nazw, składów długich na kilka linijek. Możesz posiłkować się apkami na początek, jeśli sama nie masz pewności.
Super, dziękuję. Masz jakieś apki godne polecenia? 🤗
Edytowany przez amahl.l 22 marca 2025, 21:37
22 marca 2025, 21:37
Czytać etykiety. Ewentualnie ściągnąć apkę "Zdrowe zakupy" (logo z zielonym jabłkiem i kodem kreskowym w środku).
Super, dziękuję. Apkę na pewno przetestuję 🤗
Edytowany przez amahl.l 22 marca 2025, 21:38
22 marca 2025, 22:20
Jogurt naturalny to jogurt naturalny, po prostu. Jeden może mieć więcej cukru niż inny, ale to nie jakieś wielkie ilości. Zdrowe jedzenie to jedzenie po prostu jak najmniej przetworzone, najlepiej posiane we własnym ogródku, bo większość rzeczy w sklepach ma w sobie chemię.
22 marca 2025, 22:25
Czytać etykiety. Jeśli w pięciu jogurtach w składzie będzie mleko i kultury bakterii, to wszystkie będą tak samo zdrowe - cała reszta to marketing. Jak pojawi się cukier to będzie gorsza opcja. Mleko w proszku zawsze ciut gorsze niż mleko. Unikamy jogurtów typu light czy 0%. Jeśli chodzi o owocowe, to tu niestety cukier wszystko psuje, ale można szukać takich w których będzie go najmniej - w tabelce na etykiecie pozycja "węglowodany w tym cukry". Teraz coraz częściej trafiają się owocowe bez dodatku cukru. Czytać, wybierać świadomie. A tak ogólnie odnośnie wszystkiego - skład ma być prosty - unikamy niepotrzebnego cukru, konserwantów, wszelakich di-, tri- i innych cerydów, dziwnie brzmiących nazw, składów długich na kilka linijek. Możesz posiłkować się apkami na początek, jeśli sama nie masz pewności.
Czemu trzeba unikać light i 0%? Nie raz już to słyszałam, ale nie kojarzę zbytnio powodów. Chodzi o dodawanie cukru i konserwantów do odtłuszczonych jogurtów, czy coś jeszcze?
23 marca 2025, 00:33
Ciaża, odrobinę tłuszczu potrzeba nawet na diecie zalecanej przez dietetyków a szkoda wywalać wartosciowy tłuszcz mleczny, żeby potem dołożyć jakieś roślinne badziewie.
23 marca 2025, 12:09
Czytać etykiety. Jeśli w pięciu jogurtach w składzie będzie mleko i kultury bakterii, to wszystkie będą tak samo zdrowe - cała reszta to marketing. Jak pojawi się cukier to będzie gorsza opcja. Mleko w proszku zawsze ciut gorsze niż mleko. Unikamy jogurtów typu light czy 0%. Jeśli chodzi o owocowe, to tu niestety cukier wszystko psuje, ale można szukać takich w których będzie go najmniej - w tabelce na etykiecie pozycja "węglowodany w tym cukry". Teraz coraz częściej trafiają się owocowe bez dodatku cukru. Czytać, wybierać świadomie. A tak ogólnie odnośnie wszystkiego - skład ma być prosty - unikamy niepotrzebnego cukru, konserwantów, wszelakich di-, tri- i innych cerydów, dziwnie brzmiących nazw, składów długich na kilka linijek. Możesz posiłkować się apkami na początek, jeśli sama nie masz pewności.
Czemu trzeba unikać light i 0%? Nie raz już to słyszałam, ale nie kojarzę zbytnio powodów. Chodzi o dodawanie cukru i konserwantów do odtłuszczonych jogurtów, czy coś jeszcze?
Glownie tak. Zazwyczaj te odchudzone wersje są napakowane cukrem, słodzikami itp - w jakiś sposób producenci muszą nadrobić brak tłuszczu żeby to się trzymało kupy. Poza tym tłuszcz nie jest taki zły i nie trzeba go unikać. Kiedyś też czytałam że przez brak tluszczu nie wchłaniamy części witamin z jogurtu.
23 marca 2025, 21:04
Czytać etykiety. Jeśli w pięciu jogurtach w składzie będzie mleko i kultury bakterii, to wszystkie będą tak samo zdrowe - cała reszta to marketing. Jak pojawi się cukier to będzie gorsza opcja. Mleko w proszku zawsze ciut gorsze niż mleko. Unikamy jogurtów typu light czy 0%. Jeśli chodzi o owocowe, to tu niestety cukier wszystko psuje, ale można szukać takich w których będzie go najmniej - w tabelce na etykiecie pozycja "węglowodany w tym cukry". Teraz coraz częściej trafiają się owocowe bez dodatku cukru. Czytać, wybierać świadomie. A tak ogólnie odnośnie wszystkiego - skład ma być prosty - unikamy niepotrzebnego cukru, konserwantów, wszelakich di-, tri- i innych cerydów, dziwnie brzmiących nazw, składów długich na kilka linijek. Możesz posiłkować się apkami na początek, jeśli sama nie masz pewności.
Czemu trzeba unikać light i 0%? Nie raz już to słyszałam, ale nie kojarzę zbytnio powodów. Chodzi o dodawanie cukru i konserwantów do odtłuszczonych jogurtów, czy coś jeszcze?
Glownie tak. Zazwyczaj te odchudzone wersje są napakowane cukrem, słodzikami itp - w jakiś sposób producenci muszą nadrobić brak tłuszczu żeby to się trzymało kupy. Poza tym tłuszcz nie jest taki zły i nie trzeba go unikać. Kiedyś też czytałam że przez brak tluszczu nie wchłaniamy części witamin z jogurtu.
Dzięki!