Składniki: (dla 5-6 osób)
- piersi w cieście wg. tego przepisu
- 1kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
- zielona/żółta fasolka
Przygotować piersi.
Pieczarki
obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni teflonowej od czasu do
czasu podlewać przegotowaną wodą. Doprawić solą i pieprzem,
dodaćcebulkę. Gdy cebulka się zeszkli, podlać 1 -1,5 szklanką
przegotowanej wody. Dodać ziele i liść podgotować. Zaklepać jogurtem
naturalnym. Odłożyć trochę pieczarek do dekoracji, resztę potraktować
blenderem do uzyskania gładkiej masy. Można też zostawić pieczarki w
plasterkach :)
Ugotować fasolkę.
Smacznego!!!
Kurczak w cieście
Nowa
propozycja podania nieśmiertelnej w dukanie - piersi z kurczaka :)
Wyszła pyszna! Mięso miękkie i wilgotne w środku! Polecam!
Składniki: (dla 5-6 osób)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 10 łyżek otrąb owsianych
- 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany.
Piersi rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać oregano i czosnkiem granulowanym wg smaku.
W
osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię/mąkę, proszek i
mleko. Wymieszać. Powstanie gęsta masa. Wsadzić kawałki piersi i
dokładnie obtoczyć ciastem. Kłaść na rozgrzany teflon i smażyć na
średnim ogniu na złoty kolor.
Jeżeli
smażymy większą ilość np dla gości, układamy usmażone piersi na
brytfankę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150st i podgrzewamy.
Smacznego!