Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

20 września 2012 , Skomentuj













MENU 19.09.12r
śniadanie:

KAWA ZBOŻOWA

SZNYCEL [na parze]

JAJKO NA TWARDO

ZIELONA HERBATA

II śniadanie:

SEREK HOMOGENIZOWANY [waniliowy] + otręby 1 łyża

ZIELONA HERBATA

obiad:

SZYNKA Z PIERSI -77G [wędlina]

KISZKA -87g

MUSZTARDA ROSYJSKA

ZIELONA HERBATA

kolacja:

1/2 KOSTKI SERA BIAŁEGO PÓŁTŁUSTEGO

1/3 JOGURTU NATURALNEGO DUŻEGO [czarnoleski]

DUŻA GARŚĆ SZCZYPIORKU

1JAJKO NA TWARDO

4x ZIELONA HERBATA

WODA [szklanka]

-1kg

Marysia kończy dzisiaj 9 miesięcy.




fAZA II


WARZYWA




 

DOZWOLONE:

-bakłażan
-biała kapusta
-boćwina
-brokuł
-brukselka
-cebula
-cukinia
-cykoria
-czerwona kapusta
-dynia
-fasolka szparagowa
-kalafior
-kalarepa
-koper włoski
-ogórek
-papryka
-pieczarka
-pomidory
-por
-roszponka
-rzepa
-rzodkiewka
-sałata zielona
-seler
-soja
-szparagi
-szpinak

 

 

DOPUSZCZALNE:

-burak
-marchewka

 

ZABRONIONE:

-awokado
-biała fasola
-bób
-ciecierzyca
-groch
-kukurydza
-ryż
-soczewica
-zielony groszek
-ziemniaki


19 września 2012 , Skomentuj

Przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich i zabierałam się za niego od ponad 2 miesięcy. I nadszedł ten czas, aż w końcu się zdecydowałam na zrobienie czegoś innego-wytrawnego. Piersi są miękkie i specyficzne w smaku. Pierwszy kęs zaskakujący :) Warto spróbować takiego połączenia:)


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka maizeny
  • 200ml bulionu z kury (można zrobić 200ml przegotowanej wody i 1 płaska łyżka np.vegety)
  • 0,5 łyżeczki słodziku do gotowania
  • sól, pieprz wg smaku

 

Piersi pokroić w cienkie paski i przyprawić solą i pieprzem. Następnie skropić cytryną i zostawić na 10min. Na rozgrzanej patelni wyłożyć mięso. Często mieszając smażyć ok 5min, aż mięso stanie się miękkie. Zdjąć mięso i położyć w ciepłym miejscu. Na patelnię wlać bulion oraz sos sojowy. Mieszać od czasu do czasu, gotować 5-10min. Sos zagęścić maizeną. Dodać mięso. Dodać sok z cytryny i słodzik(najlepiej na początku nie dodawać całego soku, najlepiej połowę, zawsze można dosmaczyć na talerzu:)). Wszystko delikatnie podgrzać, lecz nie doprowadzić do zagotowania. Przed podaniem dosolić do smaku.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi
  • 10dag mięsa mielonego (wołowego/indyczego/drobiowego)
  • 0,5 jajka
  • 1 łyżka otrąb
  • ćwiartka drobno posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oregano
  • 0,5 łyżki serka granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • musztarda dijon

Piersi rozciąć wzdłuż i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Z pozostałych składników (oprócz musztardy) wyrobić mięso jak na mielone. Na końcu dodać przecier i wymieszać łyżką.

Rozbite filety posmarować musztardą i ułożyć małego kotleta mielonego i zawinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami i kłaść zamknięciem na rozgrzany teflon. Gdy zacznie skwierczeć - przewrócić na drugą stronę. Podpiec ze wszystkich stron, następnie podlać trochę wodą i przykryć i smażyć ok.10-15min na średnim ogniu, albo wyłożyć na brytfankę i wsadzić do nagrzanego do 150st pieca i piec 10min.


Podawać z ulubionym dipem albo sosem.

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na 9 muffinek):

  • 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki serka granulowanego
  • 4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
  • 2 plastry szynki
  • 0,5 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • opcjonalnie sezam do posypki


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i cebulkę oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st.


Przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym miejscu do 3 dni.

Smacznego!

Muffiny z szynka i twarozkiem (wg diety Dukana)

Zmodyfikowane muffiny otrębowe, chyba podświadomie, zainspirowane chlebem z szynką, znalezionym rano u Majanki. :)
Polecam, są o niebo lepsze o tych "czystootrębowych"!



(6 dużych sztuk:)

4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki beztłuszczowego twarożku (+ ok. 3 łyżki na nadzienie)
2 łyżki posiekanej bazylii
łyżeczka rozmarynu
pomidorki koktajlowe
2 plastry szynki
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Otręby, twarożek, sól i żółtka wymieszać, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Szynkę drobno pokroić, dodać do ciasta, razem z bazylią i rozmarynem. Nakładać po łyżce do foremek na muffinki, następnie nakładać łyżeczkę twarożku i przekrojonego na pół pomidorka i przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Najlepsze jeszcze ciepłe.

//dałam też kilka oliwek, ale jako, że nie są dozwolone w diecie, nie podaję ich w przepisie, niemniej polecam (na własną odpowiedzialność ;))//

Smacznego!



19 września 2012 , Skomentuj

 Ze względu na ilość skrobi/maki w przepisie, mają nam starczyć na 2 dni. Przepis dla osób cierpliwych ;)


Składniki (na 12 małych naleśników):

  • niecała szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka słodziku (dodałam w płynie)
  • szczypta soli

Składniki dokładnie ze sobą połączyć. UWAGA! Ciasto będzie bardzo rzadkie! Patelnię porządnie nagrzać, zmniejszyć ogień i wlewać ciasto naleśnikowe (wlewałam po pół wazówki na małą patelnię ok.18cm średnicy). Czekać, aż ciasto się zetnie i będzie odchodzić od brzegów (tak jak na zdjęciach).

 

Smażenie trwa bardzo długo, ale warto!

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki: (dla 5-6 osób)

  • piersi w cieście wg. tego przepisu
  • 1kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
  • zielona/żółta fasolka


Przygotować piersi.

Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni teflonowej od czasu do czasu podlewać przegotowaną wodą. Doprawić solą i pieprzem, dodaćcebulkę. Gdy cebulka  się zeszkli, podlać 1 -1,5 szklanką przegotowanej wody. Dodać ziele i liść podgotować. Zaklepać jogurtem naturalnym. Odłożyć trochę pieczarek do dekoracji, resztę potraktować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Można też zostawić pieczarki w plasterkach :)

Ugotować fasolkę.


Smacznego!!!


Kurczak w cieście

Nowa propozycja podania nieśmiertelnej w dukanie - piersi z kurczaka :) Wyszła pyszna! Mięso miękkie i wilgotne w środku! Polecam!


Składniki: (dla 5-6 osób)

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany.


Piersi rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać oregano i czosnkiem granulowanym wg smaku.

W osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię/mąkę, proszek i mleko. Wymieszać. Powstanie gęsta masa. Wsadzić kawałki piersi i dokładnie obtoczyć ciastem. Kłaść na rozgrzany teflon i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.


Jeżeli smażymy większą ilość np dla gości, układamy usmażone piersi na brytfankę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150st i podgrzewamy.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na 3 porcje):

  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego (ew. soku z cytryny)
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka/indyka
  • 3 jajka
  • czosnek
  • sól, pieprz, oregano


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości wody. W momencie, kiedy cebula nabierze żlotego koloru dodać pokrojone pomidory (razem z miąższem). Doprawić przyprawami. Smażyć na niewielkim ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy (trwa to od 10-15min).

Piersi porządnie rozbić, delikatnie osolić i natrzeć ząbkiem czosnku. Delikatnie podsmażyć na patelni. Piecyk nagrzać do 150st. Na brytfankę położyć piersi, a na nie po 2-3 łyżki masy pomidorowej. W pomidorach zrobić wgłębienie i wbić jajka. Osolić i opieprzyć i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Nie przejmujcie się jeśli jajko Wam spłynie. Najważniejsze jest,a by żółtko zostało w masie pomidorowej :). Trzymać w piekarniku do ścięcia się jajka.

Delikatnie wyłożyć na talerz. Najlepsze są, kiedy żółtko jest średnio ścięte :)

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

musi nam starczyć na 3 dni.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 500g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki maizeny (czubate)
  • 5,5 łyżki słodziku w proszku do pieczenia
  • 2 łyżki żelatyny (używam agar agar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • zapach śmietankowy i waniliowy (20-30 kropel śmietankowego i 10-20-waniliowego)
  • szczypta soli
  • mus z rabarbaru zrobiony wg.tego przepisu


3 jajka wbić do miski, dodać maizenę, 3 łyżki słodziku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masę ubić aż będzie gęsta i biała. Wylać do tortownicy o średnicy 16cm. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika (ważne jest to, aby ciasto nie stało i nie "czekało" na wstawienie do piekarnika). Piec ok 15-20min-do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić i przekroić na 2 części.

Żelatynę rozpuścić w przegotowanej i ciepłej wodzie. Zostawić do wystudzenia.

Serek razem ze słodzikiem ubijać mikserem przez 5 min. Wlać tężejącą żelatynę oraz zapachy i delikatnie wymieszać. Wsadzić do lodówki do stężenia.

Na połowie biszkoptu wyłożyć cienką warstwę musu z rabarbaru, następnie wyłożyć 2/3 stężałej masy serowej, położyć drugi biszkopt oraz resztę masy. Wygładzić boki i górę i wstawić na min 12h do lodówki w najchłodniejsze miejsce.


Smacznego!



Mus z rabarbaru

Ucieszyłam się bardzo jak dowiedziałam się, że można w dukanie, dziennie na PW, jeść 100g rabarbaru. Jednak do przyrządzenia tego musu zabierałam się długo, ponieważ nie mogłam dostać rabarbaru. Ale jak już go kupiłam, wzięłam się za pichcenie. Matko jak mi smakowało jak spróbowałam. Smakował jak gotowane jabłko z cynamonem :) Polecam! Mała namiastka dżemu ;)


Składniki (na 2 słoiki):

  • 6 lasek rabarbaru
  • słodzik w proszku do pieczenia wg uznania
  • 1 czubata łyżka maizeny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cynamon                         

  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać 1/3 szklanką wody. Gotować, aż cały rabarbar się rozgotuje. Dodać słodzik wg uznania, sok  cytryny,cynamon oraz skrobię/mąkę kukurydzianą i porządnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki wsadzić do garnka z gotującą wodą, nakrętką do dołu i gotować ok.5min. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

 Ważne jest to, aby ciasto po zmiksowaniu nie stało i nie czekało, aż piekarnik osiągnie 170*C. Dlatego pamiętajcie, aby piekarnik najlepiej włączyć przed miksowaniem:)


Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm):

  • 3 jajka
  • 2 łyżki maizeny (z lekkim czubkiem)
  • 3-3,5 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • 0,5 -1  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować przez 15 minut, do uzyskania białej i puszystej masy. Wylać do foremki i piec ok.15 minut w 170*C (do "suchego patyczka").

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400g serka homogenizowanego*
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 5 kropel zapachu waniliowego (lub innego)
  • słodzik wg smaku (dodałam 1,5 łyżki)

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno. Serek homogenizowany ubić ze śmietan-fixem, tak aby nabrał lekkości. Dodać płynną żelatynę oraz ubite białka. Odłożyć 8 łyżek białej masy i dodać zapach. Do reszty dodać przesiane przez sitko kakao. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do foremek. Schłodzić w lodówce ok.3-4h, a najlepiej zostawić na całą noc.

Smacznego!


* może być waniliowy, ale niekoniecznie. Jeśli nie macie to dodajcie 5 kropel zapachu waniliowego.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.