Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi
- 10dag mięsa mielonego (wołowego/indyczego/drobiowego)
- 0,5 jajka
- 1 łyżka otrąb
- ćwiartka drobno posiekanej cebuli
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżki oregano
- 0,5 łyżki serka granulowanego
- 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- musztarda dijon
Piersi rozciąć wzdłuż i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Z pozostałych składników (oprócz musztardy) wyrobić mięso jak na mielone. Na końcu dodać przecier i wymieszać łyżką.
Rozbite filety posmarować musztardą i ułożyć małego kotleta mielonego i zawinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami i kłaść zamknięciem na rozgrzany teflon. Gdy zacznie skwierczeć - przewrócić na drugą stronę. Podpiec ze wszystkich stron, następnie podlać trochę wodą i przykryć i smażyć ok.10-15min na średnim ogniu, albo wyłożyć na brytfankę i wsadzić do nagrzanego do 150st pieca i piec 10min.
Podawać z ulubionym dipem albo sosem.