Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nadziany kurczak



Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi
  • 10dag mięsa mielonego (wołowego/indyczego/drobiowego)
  • 0,5 jajka
  • 1 łyżka otrąb
  • ćwiartka drobno posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oregano
  • 0,5 łyżki serka granulowanego
  • 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • musztarda dijon

Piersi rozciąć wzdłuż i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Z pozostałych składników (oprócz musztardy) wyrobić mięso jak na mielone. Na końcu dodać przecier i wymieszać łyżką.

Rozbite filety posmarować musztardą i ułożyć małego kotleta mielonego i zawinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami i kłaść zamknięciem na rozgrzany teflon. Gdy zacznie skwierczeć - przewrócić na drugą stronę. Podpiec ze wszystkich stron, następnie podlać trochę wodą i przykryć i smażyć ok.10-15min na średnim ogniu, albo wyłożyć na brytfankę i wsadzić do nagrzanego do 150st pieca i piec 10min.


Podawać z ulubionym dipem albo sosem.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.