musi nam starczyć na 3 dni.
Składniki:
- 3 jajka
- 500g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki maizeny (czubate)
- 5,5 łyżki słodziku w proszku do pieczenia
- 2 łyżki żelatyny (używam agar agar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- zapach śmietankowy i waniliowy (20-30 kropel śmietankowego i 10-20-waniliowego)
- szczypta soli
- mus z rabarbaru zrobiony wg.tego przepisu
3 jajka wbić do miski, dodać maizenę, 3 łyżki słodziku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masę ubić aż będzie gęsta i biała. Wylać do tortownicy o średnicy 16cm. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika (ważne jest to, aby ciasto nie stało i nie "czekało" na wstawienie do piekarnika). Piec ok 15-20min-do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić i przekroić na 2 części.
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej i ciepłej wodzie. Zostawić do wystudzenia.
Serek razem ze słodzikiem ubijać mikserem przez 5 min. Wlać tężejącą żelatynę oraz zapachy i delikatnie wymieszać. Wsadzić do lodówki do stężenia.
Na połowie biszkoptu wyłożyć cienką warstwę musu z rabarbaru, następnie wyłożyć 2/3 stężałej masy serowej, położyć drugi biszkopt oraz resztę masy. Wygładzić boki i górę i wstawić na min 12h do lodówki w najchłodniejsze miejsce.
Smacznego!
Mus z rabarbaru
Ucieszyłam się bardzo jak dowiedziałam się, że można w dukanie, dziennie na PW, jeść 100g rabarbaru. Jednak do przyrządzenia tego musu zabierałam się długo, ponieważ nie mogłam dostać rabarbaru. Ale jak już go kupiłam, wzięłam się za pichcenie. Matko jak mi smakowało jak spróbowałam. Smakował jak gotowane jabłko z cynamonem :) Polecam! Mała namiastka dżemu ;)
Składniki (na 2 słoiki):
- 6 lasek rabarbaru
- słodzik w proszku do pieczenia wg uznania
- 1 czubata łyżka maizeny
- 1 łyżka soku z cytryny
- cynamon
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i zalać 1/3 szklanką wody. Gotować, aż cały rabarbar się rozgotuje. Dodać słodzik wg uznania, sok cytryny,cynamon oraz skrobię/mąkę kukurydzianą i porządnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki wsadzić do garnka z gotującą wodą, nakrętką do dołu i gotować ok.5min. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!