Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Śniadaniowe muffinki



Składniki (na 9 muffinek):

  • 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki serka granulowanego
  • 4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
  • 2 plastry szynki
  • 0,5 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • opcjonalnie sezam do posypki


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i cebulkę oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st.


Przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym miejscu do 3 dni.

Smacznego!

Muffiny z szynka i twarozkiem (wg diety Dukana)

Zmodyfikowane muffiny otrębowe, chyba podświadomie, zainspirowane chlebem z szynką, znalezionym rano u Majanki. :)
Polecam, są o niebo lepsze o tych "czystootrębowych"!



(6 dużych sztuk:)

4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki beztłuszczowego twarożku (+ ok. 3 łyżki na nadzienie)
2 łyżki posiekanej bazylii
łyżeczka rozmarynu
pomidorki koktajlowe
2 plastry szynki
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Otręby, twarożek, sól i żółtka wymieszać, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Szynkę drobno pokroić, dodać do ciasta, razem z bazylią i rozmarynem. Nakładać po łyżce do foremek na muffinki, następnie nakładać łyżeczkę twarożku i przekrojonego na pół pomidorka i przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Najlepsze jeszcze ciepłe.

//dałam też kilka oliwek, ale jako, że nie są dozwolone w diecie, nie podaję ich w przepisie, niemniej polecam (na własną odpowiedzialność ;))//

Smacznego!



© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.