Składniki (na 9 muffinek):
- 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsianych i pszennych, z przewagą owsianych)
- 4 jajka
- 4 łyżki serka granulowanego
- 4-5 dużych listków bazylii (ew.szczypiorek)
- 2 plastry szynki
- 0,5 cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżka mleka
- sól
- opcjonalnie sezam do posypki
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.3 żółtka, otręby, twarożek i sól dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną wędlinę i cebulkę oraz drożdże. Następnie dodać ubite białka i bazylię. Porozkładać do formy na muffinki. Każdą muffinkę posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok.30min w 160st.
Przechowywać w szczelnym pojemniku i w chłodnym miejscu do 3 dni.
Smacznego!
Muffiny z szynka i twarozkiem (wg diety Dukana)
Zmodyfikowane muffiny otrębowe, chyba podświadomie, zainspirowane chlebem z szynką, znalezionym rano u Majanki. :)
Polecam, są o niebo lepsze o tych "czystootrębowych"!
(6 dużych sztuk:)
4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki beztłuszczowego twarożku (+ ok. 3 łyżki na nadzienie)
2 łyżki posiekanej bazylii
łyżeczka rozmarynu
pomidorki koktajlowe
2 plastry szynki
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek, ubić na
sztywną pianę. Otręby, twarożek, sól i żółtka wymieszać, delikatnie
połączyć z ubitymi białkami. Szynkę drobno pokroić, dodać do ciasta,
razem z bazylią i rozmarynem. Nakładać po łyżce do foremek na muffinki,
następnie nakładać łyżeczkę twarożku i przekrojonego na pół pomidorka i
przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Najlepsze jeszcze ciepłe.
//dałam też kilka oliwek, ale jako, że nie są dozwolone w diecie, nie
podaję ich w przepisie, niemniej polecam (na własną odpowiedzialność
;))//
Smacznego!