Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kurczak w sosie cytrynowym


Przepis znalazłam w jednej z moich książek kucharskich i zabierałam się za niego od ponad 2 miesięcy. I nadszedł ten czas, aż w końcu się zdecydowałam na zrobienie czegoś innego-wytrawnego. Piersi są miękkie i specyficzne w smaku. Pierwszy kęs zaskakujący :) Warto spróbować takiego połączenia:)


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka maizeny
  • 200ml bulionu z kury (można zrobić 200ml przegotowanej wody i 1 płaska łyżka np.vegety)
  • 0,5 łyżeczki słodziku do gotowania
  • sól, pieprz wg smaku

 

Piersi pokroić w cienkie paski i przyprawić solą i pieprzem. Następnie skropić cytryną i zostawić na 10min. Na rozgrzanej patelni wyłożyć mięso. Często mieszając smażyć ok 5min, aż mięso stanie się miękkie. Zdjąć mięso i położyć w ciepłym miejscu. Na patelnię wlać bulion oraz sos sojowy. Mieszać od czasu do czasu, gotować 5-10min. Sos zagęścić maizeną. Dodać mięso. Dodać sok z cytryny i słodzik(najlepiej na początku nie dodawać całego soku, najlepiej połowę, zawsze można dosmaczyć na talerzu:)). Wszystko delikatnie podgrzać, lecz nie doprowadzić do zagotowania. Przed podaniem dosolić do smaku.


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.