Składniki (na 3 porcje):
- 2 średnie pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego (ew. soku z cytryny)
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka/indyka
- 3 jajka
- czosnek
- sól, pieprz, oregano
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości wody. W momencie, kiedy cebula nabierze żlotego koloru dodać pokrojone pomidory (razem z miąższem). Doprawić przyprawami. Smażyć na niewielkim ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy (trwa to od 10-15min).
Piersi porządnie rozbić, delikatnie osolić i natrzeć ząbkiem czosnku. Delikatnie podsmażyć na patelni. Piecyk nagrzać do 150st. Na brytfankę położyć piersi, a na nie po 2-3 łyżki masy pomidorowej. W pomidorach zrobić wgłębienie i wbić jajka. Osolić i opieprzyć i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Nie przejmujcie się jeśli jajko Wam spłynie. Najważniejsze jest,a by żółtko zostało w masie pomidorowej :). Trzymać w piekarniku do ścięcia się jajka.
Delikatnie wyłożyć na talerz. Najlepsze są, kiedy żółtko jest średnio ścięte :)
Smacznego!