Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Piersi z kurczaka w cieście z musem z pieczarek i
zieloną fasolką



Składniki: (dla 5-6 osób)

  • piersi w cieście wg. tego przepisu
  • 1kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
  • zielona/żółta fasolka


Przygotować piersi.

Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni teflonowej od czasu do czasu podlewać przegotowaną wodą. Doprawić solą i pieprzem, dodaćcebulkę. Gdy cebulka  się zeszkli, podlać 1 -1,5 szklanką przegotowanej wody. Dodać ziele i liść podgotować. Zaklepać jogurtem naturalnym. Odłożyć trochę pieczarek do dekoracji, resztę potraktować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Można też zostawić pieczarki w plasterkach :)

Ugotować fasolkę.


Smacznego!!!


Kurczak w cieście

Nowa propozycja podania nieśmiertelnej w dukanie - piersi z kurczaka :) Wyszła pyszna! Mięso miękkie i wilgotne w środku! Polecam!


Składniki: (dla 5-6 osób)

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 10 łyżek otrąb owsianych
  • 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany.


Piersi rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać oregano i czosnkiem granulowanym wg smaku.

W osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię/mąkę, proszek i mleko. Wymieszać. Powstanie gęsta masa. Wsadzić kawałki piersi i dokładnie obtoczyć ciastem. Kłaść na rozgrzany teflon i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.


Jeżeli smażymy większą ilość np dla gości, układamy usmażone piersi na brytfankę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150st i podgrzewamy.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.