Składniki: (dla 5-6 osób)
- piersi w cieście wg. tego przepisu
- 1kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
- zielona/żółta fasolka
Przygotować piersi.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni teflonowej od czasu do czasu podlewać przegotowaną wodą. Doprawić solą i pieprzem, dodaćcebulkę. Gdy cebulka się zeszkli, podlać 1 -1,5 szklanką przegotowanej wody. Dodać ziele i liść podgotować. Zaklepać jogurtem naturalnym. Odłożyć trochę pieczarek do dekoracji, resztę potraktować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Można też zostawić pieczarki w plasterkach :)
Ugotować fasolkę.
Smacznego!!!
Kurczak w cieście
Nowa propozycja podania nieśmiertelnej w dukanie - piersi z kurczaka :) Wyszła pyszna! Mięso miękkie i wilgotne w środku! Polecam!
Składniki: (dla 5-6 osób)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 10 łyżek otrąb owsianych
- 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz, ostra papryka, oregano, czosnek granulowany.
Piersi rozbić, posolić, popieprzyć, obsypać oregano i czosnkiem granulowanym wg smaku.
W osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię/mąkę, proszek i mleko. Wymieszać. Powstanie gęsta masa. Wsadzić kawałki piersi i dokładnie obtoczyć ciastem. Kłaść na rozgrzany teflon i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Jeżeli smażymy większą ilość np dla gości, układamy usmażone piersi na brytfankę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 150st i podgrzewamy.
Smacznego!