Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

19 września 2012 , Skomentuj

Placki z cukinii z cebulą
Najlepsze jest to, że można zjeść ich większość w 1 dzień :)


Składniki:

  • 1 duża cukinia (ew. 2 średnie)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb
  • sól, pieprz

\

Cukinie obrać i razem z cebulą zetrzeć na drobnych oczkach. Odstawić na 10-15 min. Odlać wodę. Dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym teflonie (na średnim ogniu). Przewracać dopiero wtedy, kiedy brzegi placków zrumienią się.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Pamiętajcie zostawić coś na kolejny dzień! Jeśli się powstrzymacie ;)


Składniki (na ok 25 "dysków"):

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrąb (dowolnych, użyłam owsianych)
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego


Tuńczyk dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i zmniejszyć gaz. Z masy formować małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru.


Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na blaszkę 21x11cm ):

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maizeny (z lekkim czubkiem)
  • 1 łyżka zmielonych otrąb
  • 3-3,5 łyżki słodziku w proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy


Wszystkie składniki (oprócz kakao) wrzucić do miski i miksować ok 5-10 minut do uzyskania puszystej i białej masy. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki, a do reszty dodać kakao i porządnie wymieszać. Wylać na białą masę i patyczkiem pomieszać masy ze sobą. Piec w 170*C przez ok. 20 min-do "suchego patyczka". Wystudzić.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


 

Składniki (na 6 dużych naleśników):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki gazowanej wody
  • 2-2,5 łyżki maizeny
  • 8 porcji szpinaku (użyłam szpinaku porcjowanego)
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

 

Szpinak rozmrozić. Dodać gałkę i dokładnie wymieszać.

W osobnej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe. Do szpinaku dodać 2 wazówki masy i zmiksować blenderem, do uzyskania ładnej zielonej masy. Dodać pozostałe ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (ja przed usmażeniem pierwszego naleśnika, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym delikatnie oliwą z oliwek. Podobnie postępowałam po każdym 3cim naleśniku, ale to ze względu na to, że moja patelnia należy do tych "wysłużonych";)). Przewracać dopiero, gdy masa się porządnie zetnie i brzegi zarumienią się.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 2-3 łyżki otrąb owsianych
  • 2 jogurty naturalne (po 180g każdy)
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz, lubczyk, oregano

Mięso mielone połączyć z 2 jajkami, otrębami, solą, pieprzem i 1 łyżką oregano. Uformować pulpety i delikatnie je podsmażyć na teflonie. Wsadzić do garnka, zalać 2-3 szklankami wody (tak aby woda zakryła pulpety). Zagotować. W misce wymieszać jogurty naturalne z żółtkami. Dodać po wazówce gorącego sosu i energicznie mieszając połączyć masę jogurtową z sosem. Mieszankę jogurtu z sosem delikatnie wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu (od zagotowania ok 5min). Dodać posiekany koperek (3/4 ilości) oraz 1 łyżkę lubczyku. Wymieszać. Przed podaniem (na talerzu) posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

 Ja ze względu, że jestem na 1/1 miałam go 3 dni :) Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Składniki:

  • 1,5 szklanki startej na małych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • 2 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Białka i żółtka ubić do białości ze słodzikiem. Dodać skrobię i otręby i dalej ubijać. Dodać marchewkę i proszek do pieczenia, cynamon. Dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do foremki (użyłam 15x21), wyłożonej papierem do pieczenia. Natychmiast włożyć do rozgrzanego do 160*C piecyka. Piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (mieszanki wołowo-indyczej)
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka maizeny

Kapustę i cebulę posiekać, razem z jajkiem, otrębami i przyprawami dodać do mięsa. Wyrobić. Smażyć kotlety. W garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać usmażone kotlety. Zagotować. Wlać przecier pomidorowy i zagęścić maizeną. Sos doprawić do smaku.


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Placki "ziemniaczane"

 


Składniki (wychodzi ok.12 placuszków)*:

  • 1 opakowanie mrożonych kalafiorów (450g)
  • 4 duże pieczarki
  • pół dużej cebuli
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki (już zmielonych!) otrębów
  • 1 łyżka maizeny
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • majeranek

Kalafior wrzucić na gotującą wodę i gotować 5min. Odcedzić i wystudzić. Ja gotowałam wieczorem dnia wcześniejszego. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i podsmażyć. Ostudzić. Wymieszać kalafior, pieczarki, dodać otręby i maizenę, dodać 2 jajka i przyprawy. Wszystko wymieszać, potraktować blenderem,aby uzyskać gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni małe placuszki. Przewracać w momencie, kiedy brzegi placków dobrze się przyrumienią. UWAGA ! - lubią się rozpadać podczas przewracania.

SMACZNEGO :)

19 września 2012 , Skomentuj

Podejście nr 2 do placków z kalafiora. Poprzednie były z gotowanego, a teraz są z surowego. Placki bardzo smaczne. Jadłam je z mielonym :) Pycha i do tego bardzo syte.


Składniki:

  • 0,5 sporego kalafiora
  • 2 cebule
  • 0,5 sporego pęczku koperku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zmielonych otrąb
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 6-7 sporych pieczarek
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 szklanka wody


Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę 1 cebulę. Dodać jajka, otręby, posikany i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Powinna powstać lekko zwarta masa :) Jeśli użyliście małych jajek dodajcie jeszcze jedno. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym teflonie na małym ogniu, aby kalafior nie był surowy.

Pieczarki obrać i podsmażyć na wodzie. Posolić i popieprzyć wg smaku. Dodać drobno posiekaną cebulę. Zalać wodą. Dodać jogurt i odparować w celu uzyskania gęstego sosu. Odłożyć 2-3 łyżki ugotowanych pieczarek, resztę potraktować blenderem. Dodać odłożone pieczarki i wymieszać. Polać placki i zajadać!


Smacznego!

19 września 2012 , Skomentuj

Najlepsze naleśniki 
Trzeba pamiętać, że porcja ta ma nam starczyć na 2 dni.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Uwaga wyjdzie rzadkie (jak u większości przepisów na dukanowskie naleśniki)-ale nic nie szkodzi. Ciasto wlewać na dobrze rozgrzany teflon. Przewracać dopiero, kiedy masa się zetnie a brzegi się zarumienią. Z podanego przepisu wychodzi 6-8 średnich naleśników.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.