Pamiętajcie zostawić coś na kolejny
dzień! Jeśli się powstrzymacie ;)
Składniki (na ok 25 "dysków"):
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb (dowolnych, użyłam owsianych)
- 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Tuńczyk
dokładnie odcedzić na sitku, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby
masa była za sucha. Dodać jajka, otręby, startą na tarce cebulę i
przyprawy. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię porządnie rozgrzać i
zmniejszyć gaz. Z masy formować małe kulki. Kłaść na patelnię i lekko
przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero,
kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Po przewróceniu na drugą
stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania
wody i nabrania złotego koloru.
Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!