Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Staram się być optymistką.

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 5306
Komentarzy: 26
Założony: 17 czerwca 2012
Ostatni wpis: 12 czerwca 2015

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
sangwiniczek

kobieta, 36 lat, Kraków

169 cm, 71.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

12 czerwca 2015 , Komentarze (5)

Takie spagetii jest bardzo smaczne. Posiłek jest sycący i zaspokaja moje zachcianki na "kwaśne". Polecam szczególnie aby jeść to na gorąco i od razu świeże. 

Bardzo dobrze nadaje się jako kolacja. Posiłek typowo węglowodanowy.
Danie można jeść stosując dietę Montignac. 

Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- pół świeżego chilli
- ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- porcję ciemnego spagetii
- pół opakowania  kapusty kiszonej

Wykonanie:

Na patelnię dajemy troszkę oliwy z oliwek i smażymy posiekamy w drobą kosteczkę: czosnek, chilli i imbir. Kiedy to już się zarumieni i zasmaży dodajemy kapustę kiszoną aby nabrała temperatury i przeszła tymi smakami. Całość przez chwile smażymy i wyłączamy. Osobno gotujemy Spagetii al dente, po czym płuczemy najpierw zimna woda aby usunąć ewentualna "tą śliską warstwę" a później gorącą aby jeść na ciepło. 
Podajemy wszystko na talerz. Gotowe! Smacznego

19 marca 2015 , Skomentuj

Danie jest na prawdę bardzo smaczne i pomimo swojej prostoty w wykonaniu bardzo mi smakowało. Do tego taką porcją ryżu (150g) można na prawdę się najeść. 
Polecam szczególnie aby jeść to na gorąco i od razu świeże. 
Bardzo dobrze nadaje się jako kolacja. Posiłek typowo węglowodanowy.
Danie można jeść stosując dietę Montignac. 

Składniki:
- 150 g brązowego ryżu
- słoiczek pokrojonej fasolki szparagowej 

Wykonanie: 
Ryż wrzucam do gotującej się osolonej wody i gotuje go 10 min pod przykryciem. Po 10 minutach odcedzam i zostawiam jeszcze na 5 minut pod przykryciem aby doszedł. 
W międzyczasie na bardzo małej i płaskiej patelki wrzucam całą zawartość słoika: pokrojonej fasolki szparagowej (razem z wodą ze słoika). Podgrzewam od czasu do czasu mieszając i czekając aż woda lekko wyparuje. 
Gdy ryż i fasolka szparagowa są już gotowe układam je na talerzu: najpierw ryż, później fasolka. Gotowe

12 stycznia 2014 , Komentarze (2)

Pyszny posiłek, który bardzo mi przypadł do gustu jako "przekąska". IG tego produktu jest niewielkie, dlatego można go spokojnie jeść nawet na kolację. Jeśli ugotuję posiłek nisko-węglowodanowy i brakuje mi po nim sytości ten oto danie pomoże mi uzupełnić niedobory sytości w organizmie i po nim wstaje już szczęśliwa i najedzona od stołu. Danie można stosować podczas diety Montignac. 


Skład:
- 1/2 opakowania sera feta
- kilka łyżek kwarku lub bardzo gęstego jogurtu naturalnego
- jedna mała cebula
- pieprz

Wykonanie:
1. Ser feta kroimy w kosteczkę. 
2. Dodajemy kilka łyżek kwarku
3. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę i dodajemy do reszty.
4. Wymieszać i dodać pieprzu.
5. Smacznego. 

28 listopada 2013 , Komentarze (1)

Informacje na temat indeksu glikemicznego kaszy gryczanej w internecie są różne. . Jestem na diecie Montignaca, którą bardziej nazwałabym zdrowym i rozsądnym stylem odżywiania się niż dietą, ale to już inny wątek. 
Tak więc, jedne fora internetowe informują, że kasza gryczana zarówno palona jak i niepalona ma IG = 40 i można ją jeść na fazie I podczas odchudzania się z MM. Inne natomiast fora informują, że kasza gryczana ma 54, a więc na fazie I jest już zabroniona. 
Dlatego postanowiłam na własnej skórze, jak królik doświadczalny sprawdzić IG kaszy, oraz jej właściwości, które są tak wychwalane w internecie i w książkach. Eksperyment polegał na tym, że kaszę gryczaną jadłam codziennie i to przeważnie na kolację. Czasem do obiadu. Jadłam ją w takich ilościach, aby być syta i najedzona a od stołu wstawać z nastawieniem, że tak najedzona to ja się odchudzać mogę. Dopiero wtedy jedzenie przynosiło mi radość i satysfakcję z wytrwałości. 

Oto moje wnioski:
Po pierwsze, ten cudowny produkt pozwolił mi w ciągu tygodnia schudnąć 1,5 kg - co uważam, za gigantyczny spadek wagi (swoją drogą był to tydzień, w którym byłam  po miesiączce, jednak nigdy po miesiączce nie ubywało mi 1,5 kg tak jak teraz).
Po drugie, kasza pomogła mi w chodzeniu do WC, a z tym miałam nieustanny problem. Teraz problem znikną a ja czuje się z tego powodu szczęśliwsza. 
Po trzecie jest syta, smaczna, ma dużo zdrowych właściwości niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu i się nią najadam.
A więc....
Czego chcieć więcej?

Wniosek końcowy:
Kasza gryczana wchodzi na moją listę zakupów jako stały i niezbędny produkt spożywczy, podczas moich cotygodniowych zakupów.

7 listopada 2013 , Skomentuj


Pyszne danie nadające się, jako posiłek tłuszczowy wg zasad Montignaca na I Fazie.
Jajecznica pyszna i świetnie komponuje się do obiadu z mieszanką sałat wymieszaną dodatkowo ze starą marchewką.  Polecam!

Skład:

- 3 jajka

- słoiczek sera feta z oliwkami w zalewie

- 1 pomidor

- gałązka świeżej bazylii

- ząbek czosnku

- pieprz (bez soli, ponieważ ser feta jest już słony)

Przygotowanie:

1.       Odcedzamy ser feta  z oliwkami

2.       Kroimy w drobną kosteczkę pomidora

3.       Drobno siekamy bazylię oraz czosnek

4.       Na patelnie wrzucamy wszystkie składniki i czekamy  aż jajko się zetnie

5.       Gotowe, smacznego

7 listopada 2013 , Komentarze (1)


Danie idealnie nadające się do posiłków tłuszczowych (ze względu na ser feta oraz oliwę, w której jest zaprawiony). Surówkę można jeść bez żadnych dodatków, ponieważ sama w sobie ma wyśmienity smak, a dzięki pieczarkom i serze feta nie potrzebuje do siebie dodatków. Sałatka idealnie nadająca się, jako posiłek do pracy.  Danie wykorzystuję w diecie Montignac w fazie I.

Składniki:

- pół ogórka

- pół pomidora

- 2 x marchewka

- 1 słoiczek z serem feta w przyprawach

- ¼ opakowania z mieszanką sałat

- ½ słoiczka pieczarek w zalewie

- dwie gałązki świeżej bazylii

- jeden malutki ząbek czosnku

- pieprz, (bez soli, ponieważ ser feta już jest słony)

Przygotowanie:

1. Ogórek, marchewkę obrać

2. Odcedzić ser feta oraz pieczarki z zalewy

3. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach

4. Pomidora i ogórka pokroić w kosteczkę

5. Bazylię i czosnek posiekać drobno

5. Wszystko razem wymieszać

6. Gotowe, smacznego!

22 października 2013 , Komentarze (1)

Posiłek bardzo lekki nadaję się na kolację. Posiłek węglowodanowo-białkowy wg zasad Montignaca. Zupa bardzo smaczna, aromatyczna. Polecam.


Składniki:
- średni kalafior (1szt)
- jogurt naturalny "Boer land - biologish"
- 2 główki czosnku
- cebula
- vegetta, ziele angielkie, listek bobkowy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

-Kalafior podzielić na pół, pierwszą połowę drobno posiekać, bo będzie "pływać" w zupie
Druga połowa może być już pokrojona grubiej bo idzie na zmiksowanie w blenderze.

- W średnim garnku zagotować do połowy wodę, dodać vegette 
ziele angielskie i listek bobkowy

- Gdy zakipi dodać duże kawałki kalafiora, pokrojoną na ćwiartki cebulę i drobno posiekany czosnek

- Gdy kalafior się już ugotuję, wyłowić go z zupy i wrzucić do blenderu i zmiksować

- Resztę zupy przecedzić a następnie dodać do niej już zmiksowany kalafior

- do tak przyrządzonej zupy dodać malutkie kawałki kalafiora i podgotować je aby były miękkie

- na koniec dodać szklankę jogurty naturalnego i posypać koperkiem

- Gotowe, smacznego :)


22 października 2013 , Skomentuj

Bardzo fajna alternatywa bigosu na kolację. Bigos lekki i z niskim IG.  Pasuję do pierwszej fazy wg zasad Montignaca


Składniki:
- mała główka kapusty stożkowej
- 500 g kapusty kiszonej
- słoiczek białej fasolki w sosie pomidorowym
- 5 pomidorów świeżych
- koncentrat pomidorowy (ja użyłam Turecki i się sprawdził)
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- ząbek czosnku
- listek bobkowy i ziele angielskie
- sól i pieprz

Przygotowanie:
- kapustę stożkową siekamy

- kapustę kiszoną odsączamy z wody i płuczemy a następnie kroimy

- Obie kapusty gotujemy osobno 

- pomidory kroimy na małe kawałki i smazymy na patelni bez tłuszczu

-  kapustę słodką doprawiamy przyprawami, dodajemy pomidory i kapustę kiszoną, oraz białą fasolkę razem z sosem, oraz koncentrat pomidorowy. 

- soczewicę czerwoną gotujemy w osobnym garnuszku, aż się rozgoruję. Następnie bardzo dobrze przecedzić i dodać do bigosu aby go zagęścić

- Gotowe, smacznego. 








22 października 2013 , Komentarze (2)

Dzisiaj w pracy zjadłam bardzo smaczny obiad. Rozwiązanie proste, szybkie i ba prawdę smaczne. Posiłek Białkowo-tłuszczowy wg zasad Montignaca


Najpierw zjadłam surówkę kupioną w Emte. Surówka nazywa się "Komkommer rauwkost", później serek wiejski kupiony w Lidlu, a na sam koniec zjadłam 5 orzechów włoskich. Obiad był na prawdę smaczny i muszę go kiedyś koniecznie powtórzyć.

20 października 2013 , Komentarze (2)

Posiłek zaliczany jest to posiłków białkowo-tłuszczowych wg zasad Montignaca. 
IG Majonezu, dzięki temu, że został wykonany własnoręcznie wynosi 0.
Posiłek syty i przez to nie zje się go dużo. 


Składniki:
Sałatka:
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 jajka
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Majonez:
- 2 żółtka
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel kwasku cytrynowego
- sól, pieprz i fruktoza do smaku

Przygotowanie:
Majonez: 
1. Żółtka ubijamy mikserem na najwolniejszych obrotach i bardzo powoli i co jakiś czas wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek, gdy wszystko dobrze się połączy pod koniec dodać kwasek cytrynowy, sól i pieprz

Sałatka: 
1. białka, które zostały nad z żółtek wrzucamy na patelnie bez oleju. Czekamy aż się zetnął a później na deseczce do krojenia kroimy je do sałatki. 

2. Pozostałe 3 jajka gotujemy i kroimy w drobną kostecznę - czekamy aż wystygnął

3. Kroimy ogórki kiszone

4. Kroimy szczypiorek i koperek dodajemy

4. Wszystko razem łączymy i wstawiamy na 30 minut do lodówki

5. Gotowe, smacznego 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.