Składniki:
- mała główka kapusty stożkowej
- 500 g kapusty kiszonej
- słoiczek białej fasolki w sosie pomidorowym
- 5 pomidorów świeżych
- koncentrat pomidorowy (ja użyłam Turecki i się sprawdził)
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- ząbek czosnku
- listek bobkowy i ziele angielskie
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- kapustę stożkową siekamy
- kapustę kiszoną odsączamy z wody i płuczemy a następnie kroimy
- Obie kapusty gotujemy osobno
- pomidory kroimy na małe kawałki i smazymy na patelni bez tłuszczu
- kapustę słodką doprawiamy przyprawami, dodajemy pomidory i kapustę kiszoną, oraz białą fasolkę razem z sosem, oraz koncentrat pomidorowy.
- soczewicę czerwoną gotujemy w osobnym garnuszku, aż się rozgoruję. Następnie bardzo dobrze przecedzić i dodać do bigosu aby go zagęścić
- Gotowe, smacznego.