Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zupa kalafiorowa


Posiłek bardzo lekki nadaję się na kolację. Posiłek węglowodanowo-białkowy wg zasad Montignaca. Zupa bardzo smaczna, aromatyczna. Polecam.


Składniki:
- średni kalafior (1szt)
- jogurt naturalny "Boer land - biologish"
- 2 główki czosnku
- cebula
- vegetta, ziele angielkie, listek bobkowy
- sól, pieprz

Przygotowanie:

-Kalafior podzielić na pół, pierwszą połowę drobno posiekać, bo będzie "pływać" w zupie
Druga połowa może być już pokrojona grubiej bo idzie na zmiksowanie w blenderze.

- W średnim garnku zagotować do połowy wodę, dodać vegette 
ziele angielskie i listek bobkowy

- Gdy zakipi dodać duże kawałki kalafiora, pokrojoną na ćwiartki cebulę i drobno posiekany czosnek

- Gdy kalafior się już ugotuję, wyłowić go z zupy i wrzucić do blenderu i zmiksować

- Resztę zupy przecedzić a następnie dodać do niej już zmiksowany kalafior

- do tak przyrządzonej zupy dodać malutkie kawałki kalafiora i podgotować je aby były miękkie

- na koniec dodać szklankę jogurty naturalnego i posypać koperkiem

- Gotowe, smacznego :)


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.