Danie jest na prawdę bardzo smaczne i pomimo swojej prostoty w wykonaniu bardzo mi smakowało. Do tego taką porcją ryżu (150g) można na prawdę się najeść.
Polecam szczególnie aby jeść to na gorąco i od razu świeże.
Bardzo dobrze nadaje się jako kolacja. Posiłek typowo węglowodanowy.
Danie można jeść stosując dietę Montignac.
Składniki:
- 150 g brązowego ryżu
- słoiczek pokrojonej fasolki szparagowej
Wykonanie:
Ryż wrzucam do gotującej się osolonej wody i gotuje go 10 min pod przykryciem. Po 10 minutach odcedzam i zostawiam jeszcze na 5 minut pod przykryciem aby doszedł.
W międzyczasie na bardzo małej i płaskiej patelki wrzucam całą zawartość słoika: pokrojonej fasolki szparagowej (razem z wodą ze słoika). Podgrzewam od czasu do czasu mieszając i czekając aż woda lekko wyparuje.
Gdy ryż i fasolka szparagowa są już gotowe układam je na talerzu: najpierw ryż, później fasolka. Gotowe