Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1,5l wody
- 1 op mrożonych kalafiorów (500g)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 mała cebula
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka maizeny
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Z mięsa i warzyw i przypraw ugotować lekki rosołek. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć, do wywaru dodać kalafior. Gotować przez 5-7 min. Połowę kalafiorów wyjąć, resztę zostawić w zupie. Do zupy dodać marchewkę i wszystko zmiksować blenderem. Następnie dodać pokrojone mięso i wlać maizenę wymieszaną z jogurtem (najlepiej zrobić tak, żeby maizenę wymieszać w odrobinie wody, żeby nie było grudek, później dodać do tego jogurt). Wszystko jeszcze pogotować z 5 min, następnie wrzucić różyczki ugotowanego kalafiora. Pogotować chwilkę i wlać na talerz.
Smacznego!