Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1,5l wody
  • 1 op mrożonych  kalafiorów (500g)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 mała cebula
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Z mięsa i warzyw i przypraw ugotować lekki rosołek. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć, do wywaru dodać kalafior. Gotować przez 5-7 min. Połowę kalafiorów wyjąć, resztę zostawić w zupie. Do zupy dodać marchewkę i wszystko zmiksować blenderem. Następnie dodać pokrojone mięso i wlać maizenę wymieszaną z jogurtem (najlepiej zrobić tak, żeby maizenę wymieszać w odrobinie wody, żeby nie było grudek, później dodać do tego jogurt). Wszystko jeszcze pogotować z 5 min, następnie wrzucić różyczki ugotowanego kalafiora. Pogotować chwilkę i wlać na talerz.

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

    • 3 torebki dobrej jakości herbaty owocowej (ja używam firmy Lipton, tutaj-truskawkowa)
    • 1,5 szklanki wrzącej wody
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • słodzik do smaku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • opcjonalnie barwnik spożywczy dla lepszego koloru

Herbatę zalać 1szklanką wrzątku. Zostawić do wystygnięcia. Osłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w pozostałej ilości wrzątku, dodać do herbaty. Jeśli kolor jest nijaki dodać barwnika (przyrządzić go wg instrukcji na opakowaniu). Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Leniwe
U mnie w wersji pierwszej - z jogurtem i cynamonem :)


Składniki:

  • pół kilo chudego białego sera
  • 2 jajka
  • 5 łyżek maizeny+ do podsypania*
  • sól
  • słodzik w proszku do pieczenia
  • jogurt naturalny
  • cynamon

Ser przecisnąć przez praskę, rozgnieść widelcem czy zmielić-kto jak woli :) Dodać jajka, maizenę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i pociąć na równe kawałki. Wodę zagotować, posolić. Gdy już będzie wrzeć zmniejszyć ogień i wrzucać leniwe. Wyjąć, gdy wypłyną inaczej się rozgotują. Posypać słodzikiem, polać jogurtem i posypać cynamonem.

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 10 jajek
  • 4 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki musztardy

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Żółtka włożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Pieczarki obgotować, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek. Można dodać te białka, które rozwaliły się podczas wydrążania żółtek :) Posolić  i popieprzyć wg uznania, dodać jogurt grecki i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować na gładką masę. Napełniać rękawem miejsca po żółtku. Trzymać w lodówce.


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki zmielonych otrąb
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4,5 łyżki słodziku w proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno. Dodać słodzik. Dalej ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać maizenę i otręby razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać kakao. Wylać na pozostałą masę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 30 min.


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

 Polecam dla budynio-żerców ;)


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki słodziku w proszku do pieczenia (wg smaku)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1-1,5 łyżeczki maizeny

Żółtko utrzeć ze słodzikiem. W osobnej szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać kakao razem ze skrobią/mąką. Do żółtek dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać. Masę mleczno-żółtkową zagotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Następnie dodać masę maizenowo - kakaową do gotującego się mleka, mieszać i chwilkę pogotować. Można dodać ulubiony zapach :)

Dobre zarówno na ciepło jak i przestudzone:)


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Pasztet
Trochę pracy przy nim jest, ale warto!


Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 5 drobiowych wątróbek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek otrąb owsianych

Wątróbkę oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości kurczaka. Odcedzić i wystudzić. Zostawić zalewę, ją również wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby. Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku.

Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami. Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. Trzeba pamiętać, że jest to pasztet drobiowy, więc będzie on troszkę bardziej suchy niż ten ze sklepu, ale za to jaki on jest smaczny!



Smacznego.

20 września 2012 , Skomentuj

Niestety całe ma starczyć na 6 dni, ze względu na skrobię/mąkę kukurydzianą. Ale warto!



Składniki (na małą blaszkę, taką jak do chlebka):

zaczyn:

  • 25g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek słodziku w proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka maizeny

ciasto:

  • 6 łyżek maizeny
  • 8 łyżek zmielonych otrębów
  • 5 tabletek słodzika
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki parafiny
  • 2 jajka

Mleko delikatnie podgrzać. Z podanych składników zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W osobnej misce połączyć ze sobą składniki na ciasto plus wyrośnięty zaczyn. W radzie, gdyby ciasto było za gęste, dolać ciepłego mleka (tak żeby nie parzyło w ręce). Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Osobiście o tym zapomniałam, ale warto :)

Piekarnik nagrzać do 220 st. Wsadzić wyrośnięte ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. Piec ok.25min.

 

Smacznego:)

20 września 2012 , Skomentuj

Zamiast nutelii


Składniki na mały słoiczek:

    • 10-15 łyżek mleka granulowanego w proszku
    • 2 łyżki kakao
    • 4-5 łyżek słodzika (w zależności czy chcemy bardziej na słodko czy na gorzko ;))
    • 5-6 łyżek mleka
    • 200g białego serka typu philadelphia light
    • kilka kropel ulubionego zapachu (orzechowego, waniliowego)

Składniki dokładnie ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej masy, nie za gęstej i nie za rzadkiej :) ciężko to określić, ale pewnie wyczujecie odpowiednią konsystencję podczas mieszania. Jeśli będzie za rzadkie dodać kakao jeśli za gęste - mleka w płynie (ostrożnie dolewać, żeby za bardzo nie rozrzedzić ;)). Oczywiście słodzik wg uznania. Schłodzić w lodówce (zostawiłam na całą noc).

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 700g sera typu philadelphia (ja dałam 450g serka president i 2x125g serka philadelphia light)
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • zapach waniliowy/migdałowy
  • 6,5 łyżeczki słodziku (1łyżeczka słodziku=3łyżeczki cukru)*

Ser zmiksować ze słodzikiem i zapachem. Dodawać pojedynczo całe jajka, następnie pojedynczo białka. Masa będzie rzadka. Piekarnik nagrzać do 170st. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam taką o średnicy 21cm, ale najlepsza byłaby o wiele mniejsza, wtedy sernik nie jest taki płaski;)) i piec 1h. Osobiście piekłam 1h i 10min w celu zarumienienia góry sernika. Sernik rośnie podczas pieczenia, ale niestety jest z tych, które zaraz po wyłączeniu pieca, niestety, opadają, ale nie ujmuje mu to w smaku.

Polecam!

* oczywiście  można dodać więcej słodzika, w zależności czy chcemy słodkie ciasto czy nie. To tutaj jest średnio-słodkie :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.