Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ciasto ala drożdżowe


Niestety całe ma starczyć na 6 dni, ze względu na skrobię/mąkę kukurydzianą. Ale warto!



Składniki (na małą blaszkę, taką jak do chlebka):

zaczyn:

  • 25g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek słodziku w proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka maizeny

ciasto:

  • 6 łyżek maizeny
  • 8 łyżek zmielonych otrębów
  • 5 tabletek słodzika
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki parafiny
  • 2 jajka

Mleko delikatnie podgrzać. Z podanych składników zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W osobnej misce połączyć ze sobą składniki na ciasto plus wyrośnięty zaczyn. W radzie, gdyby ciasto było za gęste, dolać ciepłego mleka (tak żeby nie parzyło w ręce). Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Osobiście o tym zapomniałam, ale warto :)

Piekarnik nagrzać do 220 st. Wsadzić wyrośnięte ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. Piec ok.25min.

 

Smacznego:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.