Trochę pracy przy nim jest, ale warto!
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 5 drobiowych wątróbek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek otrąb owsianych
Wątróbkę oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości kurczaka. Odcedzić i wystudzić. Zostawić zalewę, ją również wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby. Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami. Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. Trzeba pamiętać, że jest to pasztet drobiowy, więc będzie on troszkę bardziej suchy niż ten ze sklepu, ale za to jaki on jest smaczny!
Smacznego.