Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zupa kalafiorowa



Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1,5l wody
  • 1 op mrożonych  kalafiorów (500g)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 mała cebula
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Z mięsa i warzyw i przypraw ugotować lekki rosołek. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie wyjąć, do wywaru dodać kalafior. Gotować przez 5-7 min. Połowę kalafiorów wyjąć, resztę zostawić w zupie. Do zupy dodać marchewkę i wszystko zmiksować blenderem. Następnie dodać pokrojone mięso i wlać maizenę wymieszaną z jogurtem (najlepiej zrobić tak, żeby maizenę wymieszać w odrobinie wody, żeby nie było grudek, później dodać do tego jogurt). Wszystko jeszcze pogotować z 5 min, następnie wrzucić różyczki ugotowanego kalafiora. Pogotować chwilkę i wlać na talerz.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.