Pamiętnik odchudzania użytkownika:
MonaLisa22

kobieta, 34 lat, Radom

172 cm, 89.20 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: Poprawić kondycję

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki (na 5 roladek):

  • 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • szpinak (może być mrożony, porcjowany, użyłam 12 krążków zamrożonego szpinaku)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. W razie, gdyby za szybko chciała się przypalić, podlać wodą. Dodać szpinak i przykryć, aby mógł się rozmrozić. Gdy szpinak się rozmrozi, posolić, popieprzyć wg smaku, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i 0,5 płaskiej łyżeczki curry. Wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (chociaż ja kładłam ciepłą masę;)).

Piersi rozbić tak, aby powstało 5 płatów z kurczaka, posolić, popieprzyć i posypać lekko czosnkiem granulowanym. na to wyłożyć masę ze szpinaku i rozsmarować, zostawiając 0,5cm wolnego od brzegu. Zawinąć roladki. Kłaść na blaszkę wyłożoną folią aluminiową końcówką roladki na dół, tak aby zamknięcie było na folii. Ułożyć pozostałe roladki, zostawiając niewielką przerwę między nimi. Osolić i posypać ostrą papryką.

Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym na 170st. Podlewając co 15 min płynem z foremki, który nam się wytworzy podczas pieczenia.


Można też roladki obwinąć nitką i usmażyć na patelni.

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj



Składniki: (dla 2 osób)

  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka słodziku do pieczenia
  • 1 małe jajko
  • sól do smaku
  • przecier pomidorowy, pieczarki, cebula i inne ulubione warzywa (na PW)
  • wędlina drobiowa
  • serek granulowany
  • oregano


Otręby zmielić na puch lub zostawić w całości. Dodać maizenę, jajko, słodzik drożdże i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30min w ciepłe miejsce

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, rozprowadzając zmoczoną dłonią na cienki placek. Posmarować przecierem pomidorowym (najlepiej całe ciasto, bo jeśli zostawicie brzegi to wyschną podczas pieczenia i zrobią się twarde) i posypać oregano. Poukładać swoje ulubione składniki pizzy (wędlinka, warzywa-na PW), na to wyłożyć odsączony serek granulowany.

Piec w piecu nagrzanym do 180st ok 20 min (musicie kontrolować czy za bardzo się brzegi nie przypiekają).

Podawać z sosem czosnkowym.


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Składniki (na 3 duże (!) naleśniki):

  • naleśniki zrobione wg. tego przepisu
  • 0,5kg mięsa mielonego (ja dałam połowę wołowego i połowę z indyka)
  • 0,5 dużej cebuli
  • 2 łyżki otrąb owsianych/pszennych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 op. serka granulowanego (200g)
  • przecier pomidorowy bez cukru lub ketchup bez cukru
  • oregano, majeranek
  • pęczek szczypiorku

Beszamel:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Usmażyć naleśniki wg podanego przepisu. Ostudzić.

Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Do mięsa dodać cebulę, jajko, otręby, sól i pieprz wg uznania. Mięso dokładnie wyrobić. Podsmażyć na teflonie. Dodać paprykę i czosnek. Wytopiony tłuszcz odlać z patelni. Smażyć  tak, aby nie było dużych części mięsa. Ostudzić.

Z podanych składników ugotować beszamel.

Naleśniki smarować przecierem pomidorowym/ketchupem, posypać oregano i majerankiem, położyć 1/3 podsmażonego mięsa. Na mięso położyć 2 łyżeczki granulowanego serka i posypać odrobiną posiekanego szczypiorku. Zrobić to samo z pozostałymi dwoma naleśnikami.

Ruloniki umieścić ściśle w foremce (ja wsadziłam do foremki od chlebka:)). Zalać beszamelem. Na ruloniki wyłożyć pozostały serek.


 

Piec w piekarniku nagrzanym do 160st ok.20min.


Smacznego!


Naleśniki - przepis podstawowy

Składniki na 3 duże naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)). Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.

Smacznego :)

20 września 2012 , Skomentuj

kajzerki

 

Składniki (na 5-6 bułeczek):

  • 9 łyżek otrąb owsianych
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki maizeny
  • 2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól (ja dodałam sól ziołową)

4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą płaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).



Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Szkoda, że całe ciacho musi nam starczyć 4 dni, ze względu na zawartość maizeny. Polecam!


Sernikobrownies

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki maizeny
  • 1 mały jogurt naturalny (150g)
  • 150g serka homogenizowanego
  • 6-8 łyżek słodziku w proszku do pieczenia
  • 250g chudego sera
  • zapach waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

W misce połączyć ze sobą rozdrobniony ser, serek homogenizowany, 2 jajka, zapach waniliowy i 4 łyżkami słodziku. Składniki dokładnie ze sobą utrzeć. Wstawić do lodówki.

W drugiej misce lekko ubić jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt, maizenę, kakao, proszek do pieczenia i resztę słodziku. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć łyżką ser. Ma powstać serowa kratka.

Piec w piekarniku nagrzanym na 180*C ok 40-60 min.

Ciasto wychodzi dość płaskie ale bardzo smaczne!

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Gofry
Szkoda tylko, że można jeść jeden dziennie :( Ale dobre i to :)


Składniki na 6 gofrów:

  • 1 op otrębów owsianych (150g)
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 jajka
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki parafiny
  • 2 łyżki słodziku w proszku do pieczenia (1 łyżka=3łyżeczki cukru)*

Otręby zmielić na puch. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masa będzie gęsta. Wykładać na rozgrzaną gofrownicę. Piec ok 5-7min, w zależności od mocy gofrownicy. Z porcji powinno wyjść ok 6-7 gofrów standardowej wielkości.


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Składniki:

  • łosoś
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • sos sojowy
  • plasterki cytryny

Łososia oczyścić z łusek i obrać z ości. Posolić, popieprzyć* i zostawić do "przegryzienia" na min.30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220st. Z folii aluminiowej wyciąć prostokąciki. Na środku prostokąta** położyć 2 plasterki cytryny, na to położyć kawałek łososia, polać go 1 łyżeczką sosu sojowego i położyć cebulkę.

Zamknąć folię, tak aby było trochę wolnej przestrzeni nad łososiem, żeby para podczas pieczenia mogła sobie krążyć :) Tak przygotowanego łososia położyć na brytfankę i wsadzić do pieca na 15 min. Po tym czasie przełączyć grzanie piekarnika na górne i odkryć górę "namiociku". Wsadzić na 5min do przyrumienia cebulki.

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

Żelatynę zalać wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia. Serek ubić ze śmietan-fixem. Podczas ubijania dodać zapach i sok z cytryny. Dodać wystydzną żelatynę. Wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Rozlać do miseczek wyłożonych folią spożywczą. Odstawić do lodówki do stężenia.


Smacznego!


Serek waniliowy

Składniki:

  • 1 op serka homogenizowanego naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • słodzik

Składniki ze sobą wymieszać, aromat waniliowy i słodzik wg uznania.

Schłodzić.

Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • mięso drobiowe (ja miałam 1 pierś z kurczaka, 2 podudzia drobiowe i skrzydło z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1 ząbek
  • sól do smaku
  • 1,5 łyżeczki maizeny

Mięso obrać ze skóry, obgotować z marchewką, pietruszka i cebulą oraz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy już będzie miękkie wyjąć, przestudzić i pokroić na kawałki. Dodać do wywaru paprykę, czosnek i majeranek. Następnie dodać mięso. Wszystko pogotować jeszcze chwilkę. Z maizeny i wody zrobić zasmażkę i dodać do flaków. Pogotować chwilkę.


Smacznego!

20 września 2012 , Skomentuj


Składniki:

  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 jajek
  • 4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3,5 łyżki zmielonych (!) otrębów owsianych
  • ok. 3 łyżek słodziku w proszku, do pieczenie (wg uznania)

Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmieszać żółtka, słodzik, otręby i serek. Nie mieszać za długo, dodać pianę. Masę podzielić na 3 części, do jeden dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku, do drugiej-kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (powstanie gęsta pasta:)), trzecią zostawić waniliową. Poszczególne masy wyłożyć do tortownicy, ja miałam 21cm, ale lepsza byłaby troszkę mniejsza. Piec w 200 stopniach ok.40-60min (moje ciasto było gotowe już po 35min-trzeba sprawdzać  patyczkiem:) bo piec piecowy nie równy;)).

UWAGA! Ciasto jest bez proszku do pieczenia!


Smacznego!


Serek waniliowy

Składniki:

  • 1 op serka homogenizowanego naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • słodzik

Składniki ze sobą wymieszać, aromat waniliowy i słodzik wg uznania.

Schłodzić.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.