Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Roladki drobiowe ze szpinakiem



Składniki (na 5 roladek):

  • 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • szpinak (może być mrożony, porcjowany, użyłam 12 krążków zamrożonego szpinaku)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, czosnek granulowany, ostra papryka w proszku

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. W razie, gdyby za szybko chciała się przypalić, podlać wodą. Dodać szpinak i przykryć, aby mógł się rozmrozić. Gdy szpinak się rozmrozi, posolić, popieprzyć wg smaku, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i 0,5 płaskiej łyżeczki curry. Wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (chociaż ja kładłam ciepłą masę;)).

Piersi rozbić tak, aby powstało 5 płatów z kurczaka, posolić, popieprzyć i posypać lekko czosnkiem granulowanym. na to wyłożyć masę ze szpinaku i rozsmarować, zostawiając 0,5cm wolnego od brzegu. Zawinąć roladki. Kłaść na blaszkę wyłożoną folią aluminiową końcówką roladki na dół, tak aby zamknięcie było na folii. Ułożyć pozostałe roladki, zostawiając niewielką przerwę między nimi. Osolić i posypać ostrą papryką.

Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym na 170st. Podlewając co 15 min płynem z foremki, który nam się wytworzy podczas pieczenia.


Można też roladki obwinąć nitką i usmażyć na patelni.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.