Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Łosoś pod cebulką


Składniki:

  • łosoś
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • sos sojowy
  • plasterki cytryny

Łososia oczyścić z łusek i obrać z ości. Posolić, popieprzyć* i zostawić do "przegryzienia" na min.30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220st. Z folii aluminiowej wyciąć prostokąciki. Na środku prostokąta** położyć 2 plasterki cytryny, na to położyć kawałek łososia, polać go 1 łyżeczką sosu sojowego i położyć cebulkę.

Zamknąć folię, tak aby było trochę wolnej przestrzeni nad łososiem, żeby para podczas pieczenia mogła sobie krążyć :) Tak przygotowanego łososia położyć na brytfankę i wsadzić do pieca na 15 min. Po tym czasie przełączyć grzanie piekarnika na górne i odkryć górę "namiociku". Wsadzić na 5min do przyrumienia cebulki.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.