Składniki (na 3 duże (!) naleśniki):
- naleśniki zrobione wg. tego przepisu
- 0,5kg mięsa mielonego (ja dałam połowę wołowego i połowę z indyka)
- 0,5 dużej cebuli
- 2 łyżki otrąb owsianych/pszennych
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 op. serka granulowanego (200g)
- przecier pomidorowy bez cukru lub ketchup bez cukru
- oregano, majeranek
- pęczek szczypiorku
Beszamel:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka maizeny
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Usmażyć naleśniki wg podanego przepisu. Ostudzić.
Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Do mięsa dodać cebulę, jajko, otręby, sól i pieprz wg uznania. Mięso dokładnie wyrobić. Podsmażyć na teflonie. Dodać paprykę i czosnek. Wytopiony tłuszcz odlać z patelni. Smażyć tak, aby nie było dużych części mięsa. Ostudzić.
Z podanych składników ugotować beszamel.
Naleśniki smarować przecierem pomidorowym/ketchupem, posypać oregano i majerankiem, położyć 1/3 podsmażonego mięsa. Na mięso położyć 2 łyżeczki granulowanego serka i posypać odrobiną posiekanego szczypiorku. Zrobić to samo z pozostałymi dwoma naleśnikami.
Ruloniki umieścić ściśle w foremce (ja wsadziłam do foremki od chlebka:)). Zalać beszamelem. Na ruloniki wyłożyć pozostały serek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160st ok.20min.
Smacznego!
Naleśniki - przepis podstawowy
Składniki na 3 duże naleśniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka maizeny
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)). Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.
Smacznego :)