Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Ruloniki bolognese


Składniki (na 3 duże (!) naleśniki):

  • naleśniki zrobione wg. tego przepisu
  • 0,5kg mięsa mielonego (ja dałam połowę wołowego i połowę z indyka)
  • 0,5 dużej cebuli
  • 2 łyżki otrąb owsianych/pszennych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 op. serka granulowanego (200g)
  • przecier pomidorowy bez cukru lub ketchup bez cukru
  • oregano, majeranek
  • pęczek szczypiorku

Beszamel:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Usmażyć naleśniki wg podanego przepisu. Ostudzić.

Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę. Do mięsa dodać cebulę, jajko, otręby, sól i pieprz wg uznania. Mięso dokładnie wyrobić. Podsmażyć na teflonie. Dodać paprykę i czosnek. Wytopiony tłuszcz odlać z patelni. Smażyć  tak, aby nie było dużych części mięsa. Ostudzić.

Z podanych składników ugotować beszamel.

Naleśniki smarować przecierem pomidorowym/ketchupem, posypać oregano i majerankiem, położyć 1/3 podsmażonego mięsa. Na mięso położyć 2 łyżeczki granulowanego serka i posypać odrobiną posiekanego szczypiorku. Zrobić to samo z pozostałymi dwoma naleśnikami.

Ruloniki umieścić ściśle w foremce (ja wsadziłam do foremki od chlebka:)). Zalać beszamelem. Na ruloniki wyłożyć pozostały serek.


 

Piec w piekarniku nagrzanym do 160st ok.20min.


Smacznego!


Naleśniki - przepis podstawowy

Składniki na 3 duże naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)). Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smażyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścięła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.

Smacznego :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.