Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Flaki drobiowe


Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • mięso drobiowe (ja miałam 1 pierś z kurczaka, 2 podudzia drobiowe i skrzydło z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1 ząbek
  • sól do smaku
  • 1,5 łyżeczki maizeny

Mięso obrać ze skóry, obgotować z marchewką, pietruszka i cebulą oraz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy już będzie miękkie wyjąć, przestudzić i pokroić na kawałki. Dodać do wywaru paprykę, czosnek i majeranek. Następnie dodać mięso. Wszystko pogotować jeszcze chwilkę. Z maizeny i wody zrobić zasmażkę i dodać do flaków. Pogotować chwilkę.


Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.