Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Sernik przekładany



Składniki:

  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 jajek
  • 4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3,5 łyżki zmielonych (!) otrębów owsianych
  • ok. 3 łyżek słodziku w proszku, do pieczenie (wg uznania)

Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmieszać żółtka, słodzik, otręby i serek. Nie mieszać za długo, dodać pianę. Masę podzielić na 3 części, do jeden dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku, do drugiej-kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (powstanie gęsta pasta:)), trzecią zostawić waniliową. Poszczególne masy wyłożyć do tortownicy, ja miałam 21cm, ale lepsza byłaby troszkę mniejsza. Piec w 200 stopniach ok.40-60min (moje ciasto było gotowe już po 35min-trzeba sprawdzać  patyczkiem:) bo piec piecowy nie równy;)).

UWAGA! Ciasto jest bez proszku do pieczenia!


Smacznego!


Serek waniliowy

Składniki:

  • 1 op serka homogenizowanego naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • słodzik

Składniki ze sobą wymieszać, aromat waniliowy i słodzik wg uznania.

Schłodzić.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.