Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Zajmuję się obecnie moim synkiem Piotrusiem, urodził się 10.04.2010 roku o godzinie 22:40. I synkiem Filipkiem ur 7.03.2013 r o godz 15:29

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 61695
Komentarzy: 281
Założony: 31 sierpnia 2010
Ostatni wpis: 6 lutego 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Patrycja28100

kobieta, 32 lat, Poznań

164 cm, 85.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Historia wagi

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

13 października 2010 , Skomentuj

Sosy tradycyjne 
Sos jajeczny: 3 jaja ugotować i zetrzeć na tarce. Połączyć ze świeżym startym chrzanem, 5 łyżkami majonezu, dodać kilka łyżek szczypiorku drobno posiekanego, posolić i popieprzyć do smaku. 
Sos musztardowy: 5 łyżek stołowych majonezu, 3 łyżki musztardy stołowej, 3 łyżki szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do wszystkiego zetrzeć jedno jajo lub samo żółtko ugotowane na twardo. 
Sos szafranowy: Ugotować trzy jaja i same żółtka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do tego dodać łyżeczkę płaską szafranu, łyżeczkę musztardy stołowej, kilka kropel cytryny, oraz kilka kropel soku ze świeżej pomarańczy. Posolić, można dodać odrobinę pieprzu. Wymieszać z 6 łyżkami majonezu light. 

13 października 2010 , Skomentuj

Sosy małokaloryczne 
Sos paprykowy: jogurt naturalny należy połączyć z posiekaną drobno papryką konserwową. 
Sos koperkowy: jogurt naturalny należy połączyć z drobno posiekanym świeżym koperkiem. 
Sos czosnkowy: ucieramy lub bardzo drobno siekamy czosnek i łączymy z jogurtem naturalnym. 
Sos chrzanowy: jogurt naturalny łączymy z małą ilością startego świeżego chrzanu. Może to być także chrzan ze słoiczka. 
Sos ziołowy: jogurt naturalny łączymy z dowolną ulubioną mieszanką ziołową.

13 października 2010 , Komentarze (3)

Dziewczyny już sama nie wiem chyba będę się po prostu zdrowo odżywiać i mniej jeść.... 

12 października 2010 , Skomentuj

KALAFIOR W SOSIE SEROWYM i mi nie smakowało myślałam że będzie lepsze...

12 października 2010 , Skomentuj

DESERKI 1 FAZOWE
KREM BUDYNIOWY ESPRESSO
1,5 szklanki mleka 1%
2 ubite jajka
3 łyżki substytutu cukru
2 łyżeczki rozpuszczalenj espresso lub kawy bezkofeinowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
mielony cynamon do dekoracji
cienkie kawałki skórki cytrynowej

W średniej misce ubić mleko, jajka substytut cukru, kawę oraz ekstrakt waniliowy, tak żeby składnik dobrze się połączyły. Wlać do czterech misek żaroodpornych i umieścić na patelni ośrednicy 25cm.
Patelnię napełnić wodą, taż żeby sięgała na wys. 1,2 poniżej górnej krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10 minut. Zdjąć miseczki z patelni, nakryć plastikową folią, tak żeby dotykała powierzchjni kremu, wstawić do lodówki na 3 godziny lub aż dobrze się schłodzą. Udekorować cynamonem i skórką cytrynową.


Beziki z bitą śmietaną:
3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.

Placki serowe
Placki serowe mozna upiec na patelni, takiej nie przywierajacej lub szybciej wlewajac do brytfanki a pozniej do piekarnika. Ja zwyklle biore 30 dkg sera bialego i 3 jajka. Biane ubijam osobno, a zoltka lacze z serem i slodzikiem, po czym dodaje piane i wlewam na brytfane. Pieke 30 minut w tem. 150 stopni. Mnie bardzo smakuje zastepuje Dederki

Krem ze skórka z cytryny
-serek figura 3% 150g
- 2/3 łyżeczki olejku waniliowego
- 2/3 łyżeczki skórki cytrynowej i kilka kropel soku
- 2/3 łyżeczki słodziku
Dokładnie wymieszać

Pistacjowy deserek
Skladniki:
-15 pistacji
-serek naturalny homogenizowany 0% tluszczu i bez cukru
-3 lyżki jogurtu naturalnego bez cukru
-slodzik (ilosc w zaleznosci od upodoban! )
-aromat migdalowy.

Zmiksowac pistacje z serkiem naturalnym. Dodac reszte skladnikow i dokladnie wymieszac! Przelozyc do miseczki. Mozna posypac pokrojonymi migdlami lub gorzka czekolada!

DESEREK KAWOWY
Składniki:
-230ml mleka 0,5%
-2 białka jajek
-2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyzeczki zelatyny
-3 łyzeczki slodzika

Wykonanie: mleko przegotowac, dodac kawe. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.Wystudzic, połaczyc z kawa, wstawic do lodowki. Z białek i slodzika ubic sztywna pian
Dodac doi tężejacej kawy i delikatnie wymieszac. Pozostawic w lodowce do całkowitego stężenia

Sernik na zimno
Składniki:
*serek Fidura 3% (duży)
*jogurt naturalny 0% bez cukru
*słodzik
*aromat waniliowy
*2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę)
Smacznego!!!

Deserek A'la Tiramisu
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.

Kremowy deserek z dodatkami
*Kubeczek jogurtu naturalnego 0%
*serek Ricotta
*i różne dodatki które Wam smakują ,możecie dodać
cynamon ,słodzik ,cacao ,aromaty ,orzeszki...na co macie ochotę

Przepis jest bardzo prosty wystarczy wrzucić do miski lub miksera kubeczek jogurtu ,łyżkę serka Ricotta ,Wasze ulubione dodatki i zmiksować wszystko na gładką masę (orzeszki polecam dodawać po zmiksowaniu -taki mały bonus w kremowej masie

jogurt kawowy z cynamonem
składniki:
jogurt naturalny 0%
cynamon
odrobina mleka odtłuszczonego
kawa rozpuszczalna
cynamon

łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżeczkach mleka ze słodzikiem i mieszamy z jogurtem. potem dodajemy cynamon i też mieszamy.

PTASIE MLECZKO
1 galaretka bez cukru
1 mały jogurt
słodzik
zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem
do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki

Serniczek Sb
Kostkę zwykłego białego sera 0%(chudy, ok 35 dag) ucieram z 3 żółtkami na gładką masę, dodaję słodzik w płynie oraz wybrane dodatki( np kakao, kawa rozpuszczalna-pycha, wiórki kokosowe, aromat do ciasta..) Z trzech białek z odrobiną soli ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z serem.i delikatnie do małych foremek - tych do muffinów, lub np do blaszki, takiej na keks czy na podłuzna babke.Mozna posypac wiórkami, albo no kawa rozpuszczalna.W piecu w temp. ok 180 trzymac przez jakies 25 minut

CIASTO ORZECHOWE (1)
16 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag fruktozy (wg uznania)
5 jajek
1 łyżka bułki tartej ( można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Żółtka utrzeć ze słodzikiem na kogiel mogel, białka posolić i ubić na pianę. Do masy żółtkowej dodawać po trochu pianę, proszek zmieszany z orzechami i wiórkami.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 45 minut lub rozłożyć płasko na dużej blasze i piec około 20 minut.

CIASTO KOKOSOWE
5 białek
12 dag cukru ( ja oczywiście daję mniej)
12-15 dag kokosu
Uwaga mojej mamy ( kokos można z powodzeniem zastąpić w ž mielonymi migdałami i ź płatkami migdałowymi)
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 – 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka.

CIASTO ORZECHOWE (2)
jajka,
mial z orzechow (mozna samemu zmiksowac orzechy w mlynku do kawy),
troche aromatu
slodzik w proszku
z bialek ubic sztywna piane, zoltka zmiksowac ze slodzikiem i aromatem, polaczyc z mialem z orzechow a nastepnie np.lyzka delikatnie wszytsko wymieszac z piana z bialek, wlac do formy lub foremki
wstawic do pieca na 200°C doczasu az wierzch bedzie lekko brazowy
niepodaje proporcji poniewaz mozna to robic na roznych formach ale wazne jest aby ciasto mialo konsystencje ciasta biszkoptowego...
( np. 2 jajka, 2 lyczki slodzika, 3 lyzki mialu z orzechow laskowych i pare kropel aromatu- w nieduzej foremce pieklo sie okolo 15-20min)
wazne tez aby sprawdzic slodzik i dodac jego odpowiednia ilosc poniewaz ciasto moze wyjsc niewystarczajaco slodkie no i czy mozna go uzywac do pieczenia

LODY JOGURTOWE
Składniki:
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
100 g cukru/słodziku
orzechy, kakao, czy jaki kto ma pomysł

Sposób wykonania:
Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty krem.
Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem.
Dodatki połączyć z masą jogurtową.
Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin.

LODY CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE

Składniki:
- serek Figura light
- aromat pomarańczowy
- cynamon
- kakao
- słodzik

Przygotowanie:
Bierzemy 2 miseczki i do każej wkładamy po pół opakowania serka i minimalną ilość słodzika. Do pierwszej miseczki dodajemy cynamon i kakao, do drugiej kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dobrze mieszamy, żeby powstała jednolita masa.
Teraz bierzemy umyte opakowanie od serka i na zmianę wkładamy raz warstwę jasnego serka, raz ciemnego.
Opakowanie "zamykamy" folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do czasu jak się zamrozi. Po zamrożeniu polewamy pojemniczek z wierzu gorącą wodą, wykładamy nasze lody na talerzyk i posypujemy delikatnie kakao.

KREM CZEKOLADOWY
a wiec w malym garnuskzu nalezy rozpuscic 3 kostki gorzkiej czekolady , lyzke slodizku w proskzu i pol skzlanki mleckza 0%
jezlei ktos chce mozna dodatkowo dodac kakao albo aromat waniliowy lub ewentulanie wrzucic orzeszki i wtedy wyjdzie krmeik nugatowy

KREM MIGDAŁOWY
Miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej według przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi

KREM KAWOWY
serek figura 3%
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
- szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej
- orobina słodziku
- kostka gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao
Wszystko ładnie wymieszać. Schłodzić i przed podaniem posypać startą kostką czekolady.

CIASTECZKA ORZECHOWE
10 dag orzechow wloskich
- 10 dag orzechow laskowych
- sok z cytryny
- 4 bialka

Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodzik). Zdjac z ognia i stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min
Dodane:
Ostatnio zakupiłam formę na mufiny i zrobiłam ciasteczka w wersji mufinkowej - delikatna pychota

12 października 2010 , Skomentuj

Feta zapiekana z pomidorami 

Składniki:

ser feta - ilość zależna od ochoty, jedno opakowanie to około 4-5 plasterków, pomidory - zależnie od ilości fety - jeden starczy na jedno opakowanie, 
bazylia, 
oregano, folia aluminiowa, 
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Przygotowanie:
Fetę kroimy w plastry, najlepiej duże, około 1 cm, najwięcej 1,5, pomidory kroimy na plasterki, polecam cieńsze, plasterek fety kładziemy na folii aluminiowej, kładziemy na niego plasterek pomidora, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy, zawijamy szczelnie, żeby nam nie wyciekła zawartość, i do piekarnika na 20-30 minut, pieczemy w około 180 st. C.



kalafiorowe kotlety

Składniki:
kalafior,
siemie lniane, 
2 jajka, 
vegeta,
sól, pieprz do smaku, 
oliwa do smażenia 

Przygotowanie:
Kalafior ugotować,najlepiej na parze, ugotowany juz kalafior zagnieśc, dodać jajka, z dwie łyzeczki zmielonego smieniemia lnianego, i przyprawy. Wszystko razem wymieszac i uformowac kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Mozna zrobic panierke z ziarnek siemienia, sa pyszne po usmazeniu na patelni.


Pierś z kurczaka w porach

Składniki:
2-3 pory,
15 dag pieczarek,
pierś z kurczaka,
sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:
Pokroić pory i pieczarki na plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dorzucić pokrojone w paseczki mięsko z kurczaka i dusić do miękkości. Dodać przyprawy. 




Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem

Składniki:
szpinak
pół cebuli,
ząbek czosnku,
serek wiejski light (np. Piątnica 3%),
piersi kurczaka,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i sekiem. Piersi przyprawić solą i pieprzem, Ostrym nożem przeciąć każdy kawałek, ale nie do końca (zrobić kieszonki). Do nich naładować farszu, pozapinać wykałaczkami i wstawić do piekarnika na 25-30 minut


PIERS Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM

Składniki:
piers z kurczaka (lub indyka)
pieczarki
woda
2 serki topione light
pietruszka (jak ktos lubi)
sol, pieprz
Mozna dodac troche jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Piers smazymy w calosci lub w kawalkach. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dalej smazymy az sie zarumienia. Doprawiamy do smaku. Dodajemy niewielka ilosc wody i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, gotujemy az sie rozpuszcza. Jesli sos jest wciaz za rzadki, mozna troche pogotowac, zeby woda odparowala, albo dodac kolejny serek, albo dodac troche jogurtu (pamietajcie zeby go najpierw zachartowac odrobina wrzatku, zeby sie nie zwazyl). Na koniec posypac pietrucha i jesc 



Kalafior w sosie serowym


Składniki:
- kalafior ( ile kto lubi)
- serek topiony
- ser tarty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy kalafior na parze, żeby był średnio miękki. Odstawiamy żeby troszke przestygł. Obieramy do rondelka niecałe 2 filiżanki wody w ktorej gotował sie kalafior. doprowadzamy ta wode do wrzenia i dodajemy serek topiony, jesli ktos lubi rzadsze sosy to wystarczy jeden tylko dla smaku jesli ktos lubi gestsze to wrzucamy tyle zeby mial taka konsystencje jaka lubimy, dodajemy do tego ser tarty( nie musi sie rozpusic wystarczy ze sie polaczy z sosem), dosalamy i dopieprzamy do smaku. Nastepnie wysypujemy kalafior do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy natka pietruszki i wkladamy do piekarnika.


TWISTER

To wariacja na temat popularnej przekąski KFC

Placek
2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy
z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.
Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej
Nadzienie
Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.
Sos
tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)

Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje.


Bakłażan nadziewany pieczarkami z cebulką


Składniki:
1 spory bakłażan
4-5 pieczarek
1 cebulka
oliwa z oliwek
oregano, bazylia majeranek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bakłażana myjemi i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ a i kroimy go w kostkę. Podduszamy na patelni cebulkę, pieczarki i miąższ bakłażana razem z przyprawami. Jak juz się poddusi to nakładamy farsz do naszego bakłażanka i do piecyka na jakieś 45 minut. Ja na spód bakłażana, zanim nałożyłam farsz dawałam plasterek- dwa serka Hochlandu light (plasterki).


Papryka faszerowana
Skladniki:
papryka (dowolny kolor, dowolna ilosc)
cebula
pieczarki
kilka zabkow czosnku (jak kto lubi)
mieso mielone (moze byc np z indyka)
przyprawy (pieprz, sol, pieprz ziolowy, papryka, czosnek, ziola prowansalskie)
do farszu dodalam tez torche pietruszki swiezej
puszka pomidorow (jako sos; ale niekoniecznie)

Przygotowanie:
Cebulke siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki i czosnek, podsmazamy. Dodajemy miesko, takze podsmazamy. oczywiscie to cale podsmazanie musi byc przyprawione.
Paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne.
Do papryki wkladamy ciasno farsz (czyli to co bylo na patelni). papryczki ukladamy w naczyniu zaroodpornym. na spod mozna wrzucic pomidory z puszki lub troche bulionu. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) ok pol godziny).

FRYTKI Z CUKINII
Skladniki:
cukinia
oliwa z oliwek
sol

Przygotowanie:
Cukinie obieramy, kroimy w ksztalt frytek, lekko osuszamy. Wrzucamy na goraca oliwe i smazymy na zloto. Posypujemy sola.


PUREE Z KALAFIORA

Przygotowanie:
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany miazdzymy np. praska do ziemniakow. Znacznie lepiej i tresciwiej smakuje, gdy dodamy troche substytutu masla (ja dodaje I can't belive its not butter, ale wszystkie te maslo-margaryny sie nadaja) lub/i serek topiony light. Mozna tez jakos ciekawie przyprawic (mi np. smakuje z odrobina curry).


kalafior zapiekany na ostro

Przygotowanie:
Kalafior podzielic na rozyczki dodac 2 lyzki oliwy z oliwek, lyzeczke papryki ostrej sol i pieprz dobrze wymieszczac wszystko razem, umiescic w naczyniu zaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni okolo 30 min.

12 października 2010 , Skomentuj

Kotlety tuńczykowe


Składniki:
3 puszki tuczyka (drobnego) w sosie własnym 
2 czubate łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego 
2 małe cebule (jeszcze lepiej 4 zielone cebulki) 
2 całe jajka, ubite 
2 łyżeczki oliwy z oliwek 
1 łyżeczka sosu sojowego 
odrobina granulowanego czosnku 
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Całość wymieszać w misce, uformować z masy 2 "hamburgery".
W przepisie było, zeby piec pare minut na grilu elektr. ale jak ktos nie ma, mysle ze na patelni tez bedzie dobrze.




ZAPIEKANKA Z POREM


Składniki:
1-2 pory
1 pierś kurczaka
troszkę żółtego sera

Przygotowanie:
Rozbitą,pierś kurczaka poddusić lub ugotować, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na to ułożyć pokrojonego wzdłuż pora, przykryć , dusić aż por zmięknie, następnie posypać żółtym serem, poddusić aż ser się stopi i gotowe.Smacznego!!!!!!


Kotleci drobiowe

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa drobiowego(piers z kury) 
3 jaja, 
1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
sól, pieprz, oliwa do smażenia. 

Przygotowanie:
Mięso, żółtka, wodę i przyprawy zmiksować. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.



Ruloniki z piersi z kurczaczka
Czas: 20-30 min. 

Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 4 plastry żółtego sera,
- przyprawa uniwersalna,
- papryka czerwona,
- ogórek kiszony,
- 1-2 jajka,
-oliwa do smażenia. 

Przygotowanie:
Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie. 


Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki:

- 1 kg fasolki szparagowej,
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 małych, białych cebulek,
- 4 łyżki oliwy,
- kilka łodyżek tymianku,
- sól, pieprz. 

Przygotowanie:
1) Z fasolki usuwamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.

2) Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3) Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 




Fasolka szparagowa z jajkiem

Składniki:
50 dag fasoli szparagowej świeżej, 
4-5 łyżek oliwy,
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
1 jajko, 
koperek, sól, pieprz do samku. 

Przygotowanie:
Fasolę ugotować na parze, przelać zimną wodą, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę uprzednio osoloną (puści sok) i zmiażdżony czosnek, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać. Suchą fasolkę dodać do podsmażonej cebuli i koncentratu, wymieszać, chwilę razem podgrzewać, aż fasolka będzie gorąca (ok. 3 min). Na koniec wbić do fasolki surowe jajko, wymieszać wszystko, podgrzać, aż jajko się zetnie. Do całości dodać dużo posiekanego koperku. Podawać jako samodzielną potrawę.

Uwagi: danie można posypać utartym serem żółtym lub jeszcze na koniec po dodaniu jajka dodać ser do podgrzewającej się potrawy i mieszać do roztopienia.

12 października 2010 , Skomentuj

RYBA Z CURRY PO INDYJSKU

Składniki:

- 5-6 płatów mrożonych białej ryby (np. mintaj)
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 spore ząbki czosnku
- wywar warzywny bez marchewki
- 4 łyżeczki curry (łagodnego)
- sól, pieprz
- OLIWA 

Przygotowanie:
1. Rybę rozmrozić, umyć i pokroić w paseczki. W garnku zagotować wodę z warzywami i w tym wywarze gotować rybę, aż będzie miękka.
2. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dodać curry. Poddusić razem.
4. Dodać gotowaną rybę i dusić jeszcze ok. 5 minut.


BROKUŁY Z CURRY 

Składniki:
1 brokuł
1 czerwona cebula
kawałek żółtego sera light
kawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczaka
majonez 
curry

Przygotowanie:
Brokuł ugotowac al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekac cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).



PIECZEN RZYMSKA Z FETA 

składniki:

60 dag mięsa mielonego drobiowego 
15 dag sera feta 
3 jajka 
6 dag posiekanych orzechów włoskich 
3 ząbki czosnku 
natka 
sól, pieprz 

Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości 25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni.



ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI

Składniki:

- 0,5 kg cukini,
- 2 czerwone papryki i jedna żółta,
- 1 duża cebula,
- bulion,
- 0,3 kg zółtego sera,
- 1 jajko,
- cząber,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami.



GULASZ Z CZERONA FASOLKĄ

SKŁADNIKI:
200 g czerwonęj fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
wegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę trzymamy na ogniu,żeby mięsko się ścięło, nastepnie dodajemy rozdrobnione wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło".
Danie dla 3 osobowej rodziny
W I fazie jemy oczywiście "sam" gulasz bez dodatków, ale w II fazie polecam z kaszą.

12 października 2010 , Skomentuj

SZASZŁYKI Z KURCZAKA 

Skłądniki:

Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w przyprawach ,sosie sojowym ,occie balsamicznym
papryka pokrojona w kostkę
cebula kostka 
pieczarki

Przygotowanie:
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka,cebulę,pieczarki ,paprykę.
Usmazyc na oliwie z oliwek.

12 października 2010 , Skomentuj

ZAPIEKANE PIECZARKI

Składniki:

-kilka wiekszych pieczarek
-zołty ser(odtłuszczony)
-kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)
-ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,s ól

Czas przygotowania i pieczenia:15 min.

Przygotowanie:
Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno.


Biala rybka po sycylijsku

Składniki:


50 dkg bialej ryby
1 cebula pokrojona w krazki
1 zabek czosnku
2 puszki (450 ml) przetartych pomidorow
5 oliwek bez pestek
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1 lyzeczka bazylii
1 lyzeczka oregano
1/4 lyzeczki pieprzu

Przygotowanie:

Rogrzac piekarnik do 220 stopni, wlozyc brytfane z ryba. W miedzyczasie na glebokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic cebule i zmiazdzony czosnek i smazyc okolo 3 minut. Dodac pomidory, oliwki, sok z cytryny, oregano, bazylie i pieprz. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 6 minut mieszajac od czasu do czasu. Przygotowanym sosem polac rybe i zapiekac az bedzie miekka w srodku, okolo 10 minut.


PIERS Z INDYKA Z CZOSNKIEM I ZIOLAMI

Składniki:
4 zabki czosnku
2 lyzki oregano
2 lyzki szalwi
1 lyzka oliwy z oliwek
2 lyzeczki skorki z cytryny
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
1 piers z indyka (okolo 2 kg)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni, przygotowac brytfane. W malym naczyniu polaczyc zmiazdzony czosnek, szalwie, oregano, oliwe, skorke z cytryny, sol i pieprz az otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podniesc skore na piersi z indyka i smarowac ja pasta ziol. To samo zrobic na wierzchu. Przygotowana tak piers wlozyc na brytfane i zapiekac w tem. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyc temperature do 150 stopni i piec okolo 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunac skore. 


Zupka meksykańska

Składniki:

50 dag drobiowego mielonego mięsa,
2 duże cebule, 
1 mały koncentrat pomidorowy, 
puszka czerwonej fasoli
i soi, 
3 ząbki czosnku, 
wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
2 duże łyżki majeranku, 
1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz 
Przygotowanie:
Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, mięso, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia - na gorąco.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.