Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Zajmuję się obecnie moim synkiem Piotrusiem, urodził się 10.04.2010 roku o godzinie 22:40. I synkiem Filipkiem ur 7.03.2013 r o godz 15:29

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 61662
Komentarzy: 281
Założony: 31 sierpnia 2010
Ostatni wpis: 6 lutego 2014

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Patrycja28100

kobieta, 32 lat, Poznań

164 cm, 85.00 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Historia wagi

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

12 października 2010 , Skomentuj

ZAPIEKANY BAKŁAŻAN

Skłądniki:

- 1 dorodny bakłażan
- 2 pomidory
- odtłuszczony ser zółty lub kulka mozarelli
- jajko
- Szynka (niekoniecznie)
- świeża bazylia do dekoracji
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plastry ok 1 cm szerokości, solimy i odstawiamy na sicie, na 1/2 godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na tyle plastów ile mamy bakłażana.
Bakłażana obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy patelnię z palnika i nstępnie układamy na kazdym plastrze bakłażana szynkę (ale niekoniecznie), pomidora i ser. Całość na tej samej patelni wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika. Podajemy udekorowane bazylią.

12 października 2010 , Skomentuj

Zapiekanka paprykowa

Skladniki: 
- papryka 
- 1/4 cebulki 
- szynka 
- ser zolty light
- przyprawy 
- oliwa z oliwek
- (+ wszystkie skladniki jakie kto lubi ,Np brokuły, kalafior, pomidor)

Przygotowanie:

Do naczynia zaroodpornego na spod lejemy troche oliwy. Kroimy papryke, szynke, cebule i wrzucamy do naczynia. na koniec scieramy zolty ser i posypujemy przyprawami. Wkladamy to do piekarnika i pieczemy do momentu az ser sie stopi. 
Mozna tez na poczatku podsmazyc papryke na patelni, zeby wyparowala z niej woda..mozna dodac wszelkie skladniki wg uznania.




Zapiekany kalafior z szynka i pieczarkami

Składniki:
kalafior 
10 dag szynki 
10 dag pieczarek 
przecier pomidorowy 
trochę oliwy 
pieprz 
sól 

Przygotowanie:
Kalafior umyć, podgotować w lekko zakwaszonej wodzie, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, z wierzchu można skropić lekko oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).

12 października 2010 , Skomentuj

Gołąbki

Składniki:
• 1 średnio duża główka kapusty 
• 1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić jakieś nietłuste) 
• 1 kg pieczarek 
• 1 duża cebula 
• 1 puszka koncentratu pomidorowego 
• przyprawy w/g gustu

Przygotowanie: 
1. kapustę sparzyć, oddzielić liście, ściąć twarde nerwy 
2. pieczarki posiekać w małą kostkę, cebulę również, podlać odrobiną wody , poddusić, żeby zmiękły, zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar wody jeśli jest, zmieszać z mięsem mielonym i przyprawami (najlepiej ręką) 
3. zawijać farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki) 
4. układać gołąbki w garnku, każdy smarując konsentratem pomidorowym 
5. podlać szklanką wody 
6. dusić do miękkości w piekarniku ok 1,2 godziny.



Piers z kurczaka z leczo i pieczarkami

Składniki:

Ilość składników według upodobań: 
-filet z kurczaka 
-leczo (papryka, cebulka i cukinia) 
-pieczarki 
-przyprawy: curry (dużo), bazylie. 

Przygotowanie:
Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo ( ok pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywka będą miękkie – I gotowe!



Piers z kurczaka z pasta serowa

Składniki:


Piers z kurczaka
pieprz, sól,słodka papryka
mała kosta sera żółtego light(ok 150 g)
3 jajka
0,5 łyzki majonezu
cebula

Przygotowanie:
Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy piers z kurczaka, rozbijamy dosyc dokladnie, przyprawiamy pieprzem, papryka slodka i sola. Zostawiamy i zabieramy sie za paste.Bierzemy ser zolty light, scieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - takze scieramy na tarce; dodajemy pol lyzki majonezu, odrobine drobno posiekanej cebulki (moze byc podsmazona), pieprz i sol do smaku. przygotowana paste nakladamy na rozbita i przyprawiona piers z kurczaka (tak zeby dalo sie ja zwinac), zawijamy i owijamy nitka, zeby w czasie pieczenia sie nie rozwinelo.Nastepnie danie wkladamy do piekarnika, lub na patelnie i smazymy do uzyskania zlocistego koloru. 

12 października 2010 , Skomentuj

Piers z kurczaka z pieczarkami

Składniki:

1 pierś z kurczaka 
kilka pieczarek 
mała pora albo 1/2 
jogurt naturalny 
sól, pieprz ... według uznania inne przyprawy 

Przygotowanie:
Należy podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną na kawałeczki,pieczarki obrać pokroić i dusić z piersią,jak już pieczarki będą miękkie dodać pokrojonego w półksiężyce pora...na koniec przed podaniem wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami.


ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW 

Składniki:

50dag brokułów 
30dag jogurtu naturalnego 
5 jaj 
20dag odtł. sera żółtego 
2 łyżki sezamu 
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa 
oliwa 

Przygotowanie:
Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie wysypac sezamem. Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min. 
Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia.

12 października 2010 , Skomentuj

SPAGHETTI

Składniki:
-por lub cukinia
- mięsko mielone drobiowe lub cielece
-cebula
-puszka pomidorów
-czosnek, sól, pieprz
-starty parmezan

Przygotowanie:

1. Spagethi: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy 
Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

12 października 2010 , Skomentuj

Gyros

Składniki:
- piersi z kurczaka
- pieczarki
- 3 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 0,5 pomidora
- cebula 
- przyprawy curry,bazylia,oregano

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczeły tylko wrzeć)
kroimy warzywa.Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do mometu aż wszystko bedzie miekkie.

12 października 2010 , Skomentuj

cheesburgery 
15 dag mięsko mielone z piersi kurczaka/indyka 
1/4 cebulki
1 jajko
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól, ew. przyprawy
pomidor
ogórek kwaszony
kilka plasterków sałaty
plasterek topionego sera light (np hochland, albo z lidla)
do smaku-odrobina ketchupu, musztardy

na ciuteczce oliwy podsmażyć cebulkę, tak aby się zarumieniła
jajko rozmieszać z pieprzem i solą
do miski włożyć mięsko mielone, wymieszać z podsmażoną cebulką i serem pociętym na małe kawałeczki
dodać roztrzepane jajko, wymieszać 
kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię formując kotleciki, smażyć po 2-3 minuty z jednej strony, dopóki mięsko w środku nie będzie białe
pomidor pokroić na plasterki
na talerzu położyć liść sałaty, na to kotlecika, na to odrobinkę musztrady/ketchupu, plasterek pomidora i kwaszonego ogórka, posypać resztą cebulki

12 października 2010 , Skomentuj

omlet z warzywami

Składniki:

2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 malej cebuli
1/2 papryki
1 maly pomidor
bazylia(w proszku albo swieza-jak kto lubi)
2 jajka (wczesniej lekko ubite)
sól
1/4 szklanki startego sera o obnizonej zawartosci tluszczu(mozna oczywiscie nie stosowac).

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzac oliwe, dodac cebule i smazyc do zeszklenia, dodac papryke, pomidora i bazylie i tak smazyc jeszcze jakies 3 minuty. 
Zdjąc z patelni. Na tym samym tluszczu usmazyc omlet, gdy juz bedzie prawie gotowy, posypac go warzywami, a na to ser. Zlozyc na pol i .... na talerz 

12 października 2010 , Skomentuj

pomidory faszerowane tunczykiem

Składniki:4 pomidory
puszka tunczyka lub 2 male
lyzka rzezuchy
lyzka chrzanu 
lyzka jogurtu naturalnego
przyprawy

Przygotowanie:

Z pomidorow wydrazyc miazsz posiekac z pozostalymi skladnikami wymieszac a faszerowac tuz przed podaniem.

12 października 2010 , Skomentuj

Dwie wersje zawijasów - czyli kanapki sb (przekąska)

wersja 1 :

sałata
pomidor
chuda szynka

wresja 2 :
sałata
ogórek kiszony
jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

W dwa/trzy liscie sałaty zawijamy plaster pomidora+szynki, lub ogórka+jajka, mozna przebić wykałaczką wszeż żeby sie trzymało.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.