Sosy tradycyjne
Sos jajeczny: 3 jaja ugotować i zetrzeć na tarce. Połączyć ze świeżym startym chrzanem, 5 łyżkami majonezu, dodać kilka łyżek szczypiorku drobno posiekanego, posolić i popieprzyć do smaku.
Sos musztardowy: 5 łyżek stołowych majonezu, 3 łyżki musztardy stołowej, 3 łyżki szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do wszystkiego zetrzeć jedno jajo lub samo żółtko ugotowane na twardo.
Sos szafranowy: Ugotować trzy jaja i same żółtka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do tego dodać łyżeczkę płaską szafranu, łyżeczkę musztardy stołowej, kilka kropel cytryny, oraz kilka kropel soku ze świeżej pomarańczy. Posolić, można dodać odrobinę pieprzu. Wymieszać z 6 łyżkami majonezu light.
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.