Składniki:
ser feta - ilość zależna od ochoty, jedno opakowanie to około 4-5 plasterków, pomidory - zależnie od ilości fety - jeden starczy na jedno opakowanie,
bazylia,
oregano, folia aluminiowa,
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Fetę kroimy w plastry, najlepiej duże, około 1 cm, najwięcej 1,5, pomidory kroimy na plasterki, polecam cieńsze, plasterek fety kładziemy na folii aluminiowej, kładziemy na niego plasterek pomidora, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy, zawijamy szczelnie, żeby nam nie wyciekła zawartość, i do piekarnika na 20-30 minut, pieczemy w około 180 st. C.
kalafiorowe kotlety
Składniki:
kalafior,
siemie lniane,
2 jajka,
vegeta,
sól, pieprz do smaku,
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior ugotować,najlepiej na parze, ugotowany juz kalafior zagnieśc, dodać jajka, z dwie łyzeczki zmielonego smieniemia lnianego, i przyprawy. Wszystko razem wymieszac i uformowac kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Mozna zrobic panierke z ziarnek siemienia, sa pyszne po usmazeniu na patelni.
Pierś z kurczaka w porach
Składniki:
2-3 pory,
15 dag pieczarek,
pierś z kurczaka,
sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
Pokroić pory i pieczarki na plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dorzucić pokrojone w paseczki mięsko z kurczaka i dusić do miękkości. Dodać przyprawy.
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem
Składniki:
szpinak
pół cebuli,
ząbek czosnku,
serek wiejski light (np. Piątnica 3%),
piersi kurczaka,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i sekiem. Piersi przyprawić solą i pieprzem, Ostrym nożem przeciąć każdy kawałek, ale nie do końca (zrobić kieszonki). Do nich naładować farszu, pozapinać wykałaczkami i wstawić do piekarnika na 25-30 minut
PIERS Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki:
piers z kurczaka (lub indyka)
pieczarki
woda
2 serki topione light
pietruszka (jak ktos lubi)
sol, pieprz
Mozna dodac troche jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Piers smazymy w calosci lub w kawalkach. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dalej smazymy az sie zarumienia. Doprawiamy do smaku. Dodajemy niewielka ilosc wody i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, gotujemy az sie rozpuszcza. Jesli sos jest wciaz za rzadki, mozna troche pogotowac, zeby woda odparowala, albo dodac kolejny serek, albo dodac troche jogurtu (pamietajcie zeby go najpierw zachartowac odrobina wrzatku, zeby sie nie zwazyl). Na koniec posypac pietrucha i jesc
Kalafior w sosie serowym
Składniki:
- kalafior ( ile kto lubi)
- serek topiony
- ser tarty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy kalafior na parze, żeby był średnio miękki. Odstawiamy żeby troszke przestygł. Obieramy do rondelka niecałe 2 filiżanki wody w ktorej gotował sie kalafior. doprowadzamy ta wode do wrzenia i dodajemy serek topiony, jesli ktos lubi rzadsze sosy to wystarczy jeden tylko dla smaku jesli ktos lubi gestsze to wrzucamy tyle zeby mial taka konsystencje jaka lubimy, dodajemy do tego ser tarty( nie musi sie rozpusic wystarczy ze sie polaczy z sosem), dosalamy i dopieprzamy do smaku. Nastepnie wysypujemy kalafior do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy natka pietruszki i wkladamy do piekarnika.
TWISTER
To wariacja na temat popularnej przekąski KFC
Placek
2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy
z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.
Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej
Nadzienie
Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.
Sos
tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)
Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe
Bakłażan nadziewany pieczarkami z cebulką
Składniki:
1 spory bakłażan
4-5 pieczarek
1 cebulka
oliwa z oliwek
oregano, bazylia majeranek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana myjemi i kroimy na pół. Wydrążamy miąższ a i kroimy go w kostkę. Podduszamy na patelni cebulkę, pieczarki i miąższ bakłażana razem z przyprawami. Jak juz się poddusi to nakładamy farsz do naszego bakłażanka i do piecyka na jakieś 45 minut. Ja na spód bakłażana, zanim nałożyłam farsz dawałam plasterek- dwa serka Hochlandu light (plasterki).
Papryka faszerowana
Skladniki:
papryka (dowolny kolor, dowolna ilosc)
cebula
pieczarki
kilka zabkow czosnku (jak kto lubi)
mieso mielone (moze byc np z indyka)
przyprawy (pieprz, sol, pieprz ziolowy, papryka, czosnek, ziola prowansalskie)
do farszu dodalam tez torche pietruszki swiezej
puszka pomidorow (jako sos; ale niekoniecznie)
Przygotowanie:
Cebulke siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy pieczarki i czosnek, podsmazamy. Dodajemy miesko, takze podsmazamy. oczywiscie to cale podsmazanie musi byc przyprawione.
Paprykom odcinamy czapeczki, usuwamy gniazda nasienne.
Do papryki wkladamy ciasno farsz (czyli to co bylo na patelni). papryczki ukladamy w naczyniu zaroodpornym. na spod mozna wrzucic pomidory z puszki lub troche bulionu. Przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) ok pol godziny).
FRYTKI Z CUKINII
Skladniki:
cukinia
oliwa z oliwek
sol
Przygotowanie:
Cukinie obieramy, kroimy w ksztalt frytek, lekko osuszamy. Wrzucamy na goraca oliwe i smazymy na zloto. Posypujemy sola.
PUREE Z KALAFIORA
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany miazdzymy np. praska do ziemniakow. Znacznie lepiej i tresciwiej smakuje, gdy dodamy troche substytutu masla (ja dodaje I can't belive its not butter, ale wszystkie te maslo-margaryny sie nadaja) lub/i serek topiony light. Mozna tez jakos ciekawie przyprawic (mi np. smakuje z odrobina curry).
kalafior zapiekany na ostro
Przygotowanie:
Kalafior podzielic na rozyczki dodac 2 lyzki oliwy z oliwek, lyzeczke papryki ostrej sol i pieprz dobrze wymieszczac wszystko razem, umiescic w naczyniu zaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni okolo 30 min.