Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Przepisy ;)


DESERKI 1 FAZOWE
KREM BUDYNIOWY ESPRESSO
1,5 szklanki mleka 1%
2 ubite jajka
3 łyżki substytutu cukru
2 łyżeczki rozpuszczalenj espresso lub kawy bezkofeinowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
mielony cynamon do dekoracji
cienkie kawałki skórki cytrynowej

W średniej misce ubić mleko, jajka substytut cukru, kawę oraz ekstrakt waniliowy, tak żeby składnik dobrze się połączyły. Wlać do czterech misek żaroodpornych i umieścić na patelni ośrednicy 25cm.
Patelnię napełnić wodą, taż żeby sięgała na wys. 1,2 poniżej górnej krawędzi miseczek. Na silnym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do słabego, przykryć patelnię i gotować przez 10 minut. Zdjąć miseczki z patelni, nakryć plastikową folią, tak żeby dotykała powierzchjni kremu, wstawić do lodówki na 3 godziny lub aż dobrze się schłodzą. Udekorować cynamonem i skórką cytrynową.


Beziki z bitą śmietaną:
3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.

Placki serowe
Placki serowe mozna upiec na patelni, takiej nie przywierajacej lub szybciej wlewajac do brytfanki a pozniej do piekarnika. Ja zwyklle biore 30 dkg sera bialego i 3 jajka. Biane ubijam osobno, a zoltka lacze z serem i slodzikiem, po czym dodaje piane i wlewam na brytfane. Pieke 30 minut w tem. 150 stopni. Mnie bardzo smakuje zastepuje Dederki

Krem ze skórka z cytryny
-serek figura 3% 150g
- 2/3 łyżeczki olejku waniliowego
- 2/3 łyżeczki skórki cytrynowej i kilka kropel soku
- 2/3 łyżeczki słodziku
Dokładnie wymieszać

Pistacjowy deserek
Skladniki:
-15 pistacji
-serek naturalny homogenizowany 0% tluszczu i bez cukru
-3 lyżki jogurtu naturalnego bez cukru
-slodzik (ilosc w zaleznosci od upodoban! )
-aromat migdalowy.

Zmiksowac pistacje z serkiem naturalnym. Dodac reszte skladnikow i dokladnie wymieszac! Przelozyc do miseczki. Mozna posypac pokrojonymi migdlami lub gorzka czekolada!

DESEREK KAWOWY
Składniki:
-230ml mleka 0,5%
-2 białka jajek
-2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyzeczki zelatyny
-3 łyzeczki slodzika

Wykonanie: mleko przegotowac, dodac kawe. Zelatyne wymieszac z 4 łyzkami zimnej wody, podgrzac do rozpuszczenia.Wystudzic, połaczyc z kawa, wstawic do lodowki. Z białek i slodzika ubic sztywna pian
Dodac doi tężejacej kawy i delikatnie wymieszac. Pozostawic w lodowce do całkowitego stężenia

Sernik na zimno
Składniki:
*serek Fidura 3% (duży)
*jogurt naturalny 0% bez cukru
*słodzik
*aromat waniliowy
*2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę)
Smacznego!!!

Deserek A'la Tiramisu
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.

Kremowy deserek z dodatkami
*Kubeczek jogurtu naturalnego 0%
*serek Ricotta
*i różne dodatki które Wam smakują ,możecie dodać
cynamon ,słodzik ,cacao ,aromaty ,orzeszki...na co macie ochotę

Przepis jest bardzo prosty wystarczy wrzucić do miski lub miksera kubeczek jogurtu ,łyżkę serka Ricotta ,Wasze ulubione dodatki i zmiksować wszystko na gładką masę (orzeszki polecam dodawać po zmiksowaniu -taki mały bonus w kremowej masie

jogurt kawowy z cynamonem
składniki:
jogurt naturalny 0%
cynamon
odrobina mleka odtłuszczonego
kawa rozpuszczalna
cynamon

łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżeczkach mleka ze słodzikiem i mieszamy z jogurtem. potem dodajemy cynamon i też mieszamy.

PTASIE MLECZKO
1 galaretka bez cukru
1 mały jogurt
słodzik
zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem
do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki

Serniczek Sb
Kostkę zwykłego białego sera 0%(chudy, ok 35 dag) ucieram z 3 żółtkami na gładką masę, dodaję słodzik w płynie oraz wybrane dodatki( np kakao, kawa rozpuszczalna-pycha, wiórki kokosowe, aromat do ciasta..) Z trzech białek z odrobiną soli ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z serem.i delikatnie do małych foremek - tych do muffinów, lub np do blaszki, takiej na keks czy na podłuzna babke.Mozna posypac wiórkami, albo no kawa rozpuszczalna.W piecu w temp. ok 180 trzymac przez jakies 25 minut

CIASTO ORZECHOWE (1)
16 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag fruktozy (wg uznania)
5 jajek
1 łyżka bułki tartej ( można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Żółtka utrzeć ze słodzikiem na kogiel mogel, białka posolić i ubić na pianę. Do masy żółtkowej dodawać po trochu pianę, proszek zmieszany z orzechami i wiórkami.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 45 minut lub rozłożyć płasko na dużej blasze i piec około 20 minut.

CIASTO KOKOSOWE
5 białek
12 dag cukru ( ja oczywiście daję mniej)
12-15 dag kokosu
Uwaga mojej mamy ( kokos można z powodzeniem zastąpić w ž mielonymi migdałami i ź płatkami migdałowymi)
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 – 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka.

CIASTO ORZECHOWE (2)
jajka,
mial z orzechow (mozna samemu zmiksowac orzechy w mlynku do kawy),
troche aromatu
slodzik w proszku
z bialek ubic sztywna piane, zoltka zmiksowac ze slodzikiem i aromatem, polaczyc z mialem z orzechow a nastepnie np.lyzka delikatnie wszytsko wymieszac z piana z bialek, wlac do formy lub foremki
wstawic do pieca na 200°C doczasu az wierzch bedzie lekko brazowy
niepodaje proporcji poniewaz mozna to robic na roznych formach ale wazne jest aby ciasto mialo konsystencje ciasta biszkoptowego...
( np. 2 jajka, 2 lyczki slodzika, 3 lyzki mialu z orzechow laskowych i pare kropel aromatu- w nieduzej foremce pieklo sie okolo 15-20min)
wazne tez aby sprawdzic slodzik i dodac jego odpowiednia ilosc poniewaz ciasto moze wyjsc niewystarczajaco slodkie no i czy mozna go uzywac do pieczenia

LODY JOGURTOWE
Składniki:
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
100 g cukru/słodziku
orzechy, kakao, czy jaki kto ma pomysł

Sposób wykonania:
Żółtka ubić na parze z cukrem/słodzikiem na puszysty krem.
Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem.
Dodatki połączyć z masą jogurtową.
Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin.

LODY CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE

Składniki:
- serek Figura light
- aromat pomarańczowy
- cynamon
- kakao
- słodzik

Przygotowanie:
Bierzemy 2 miseczki i do każej wkładamy po pół opakowania serka i minimalną ilość słodzika. Do pierwszej miseczki dodajemy cynamon i kakao, do drugiej kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dobrze mieszamy, żeby powstała jednolita masa.
Teraz bierzemy umyte opakowanie od serka i na zmianę wkładamy raz warstwę jasnego serka, raz ciemnego.
Opakowanie "zamykamy" folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do czasu jak się zamrozi. Po zamrożeniu polewamy pojemniczek z wierzu gorącą wodą, wykładamy nasze lody na talerzyk i posypujemy delikatnie kakao.

KREM CZEKOLADOWY
a wiec w malym garnuskzu nalezy rozpuscic 3 kostki gorzkiej czekolady , lyzke slodizku w proskzu i pol skzlanki mleckza 0%
jezlei ktos chce mozna dodatkowo dodac kakao albo aromat waniliowy lub ewentulanie wrzucic orzeszki i wtedy wyjdzie krmeik nugatowy

KREM MIGDAŁOWY
Miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej według przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi

KREM KAWOWY
serek figura 3%
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
- szczypta bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej
- orobina słodziku
- kostka gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao
Wszystko ładnie wymieszać. Schłodzić i przed podaniem posypać startą kostką czekolady.

CIASTECZKA ORZECHOWE
10 dag orzechow wloskich
- 10 dag orzechow laskowych
- sok z cytryny
- 4 bialka

Bialka ubic na parze az masa zgestnieje (mozna dodac slodzik). Zdjac z ognia i stale ubijajac dodac sok z cytryny oraz posiekane orzechy. Piec w 160 st.C ok 20 min
Dodane:
Ostatnio zakupiłam formę na mufiny i zrobiłam ciasteczka w wersji mufinkowej - delikatna pychota

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.