ZAPIEKANE PIECZARKI
Składniki:
-kilka wiekszych pieczarek
-zołty ser(odtłuszczony)
-kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)
-ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,s ól
Czas przygotowania i pieczenia:15 min.
Przygotowanie:
Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno.
Biala rybka po sycylijsku
Składniki:
50 dkg bialej ryby
1 cebula pokrojona w krazki
1 zabek czosnku
2 puszki (450 ml) przetartych pomidorow
5 oliwek bez pestek
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1 lyzeczka bazylii
1 lyzeczka oregano
1/4 lyzeczki pieprzu
Przygotowanie:
Rogrzac piekarnik do 220 stopni, wlozyc brytfane z ryba. W miedzyczasie na glebokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic cebule i zmiazdzony czosnek i smazyc okolo 3 minut. Dodac pomidory, oliwki, sok z cytryny, oregano, bazylie i pieprz. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 6 minut mieszajac od czasu do czasu. Przygotowanym sosem polac rybe i zapiekac az bedzie miekka w srodku, okolo 10 minut.
PIERS Z INDYKA Z CZOSNKIEM I ZIOLAMI
Składniki:
4 zabki czosnku
2 lyzki oregano
2 lyzki szalwi
1 lyzka oliwy z oliwek
2 lyzeczki skorki z cytryny
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
1 piers z indyka (okolo 2 kg)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzac do 200 stopni, przygotowac brytfane. W malym naczyniu polaczyc zmiazdzony czosnek, szalwie, oregano, oliwe, skorke z cytryny, sol i pieprz az otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podniesc skore na piersi z indyka i smarowac ja pasta ziol. To samo zrobic na wierzchu. Przygotowana tak piers wlozyc na brytfane i zapiekac w tem. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyc temperature do 150 stopni i piec okolo 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunac skore.
Zupka meksykańska
Składniki:
50 dag drobiowego mielonego mięsa,
2 duże cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
puszka czerwonej fasoli
i soi,
3 ząbki czosnku,
wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
2 duże łyżki majeranku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, mięso, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia - na gorąco.
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.