« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloceluloza (HPC) (E463)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Przeciwzbrylająca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Związek obojętny fizjologicznie, o dobrze udokumentowanym braku toksyczności. Jednakże spożyta w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne, podrażnić skórę i oczy.
Zastosowanie
Żywność: nadzienia owocowe do placków i pierogów, marynaty i sosy, jogurty, suche ciastka.

Kosmetyki: do włosów i do skóry, płyny do kąpieli, samoopalacze.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez alkolowanie celulozy grupami 2-hydroksypropylowymi.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: nawilżające krople i żele do oczu, substancja wiążąca oraz nośnik w produkcji tabletek i kapsułek.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Może jednakże ulegać fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je54.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je08.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Alginian amonu E403
Alginian glikolu propylenowego E405
Alginian potasu E402
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Mączka chleba świętojańskiego E410
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Monolaurynian sorbitolu E493
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434