« Powrót do wyników wyszukiwania
Guma konjac (E425)
Inne nazwy: Koncja glukomannan
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Żelująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Typowe objawy przedawkowania to: zaburzenia trawienia, bóle i skurcze żołądka, biegunka. Spożyty w postaci suchej może wywołać uduszenie się. Zauważono, że może ograniczać wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: E i A. Sugeruje się też, że może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie, np. prowadzi do skrócenia pasażu jalitowego, zmniejszenia masy ciała, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, lizaki, gotowe sosy i zupki, majonez. |
Pochodzenie substancji |
Substancja naturalna. Otrzymywana z bulw byliny Amorphophallus konjac. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Framacja: suplementy diety (preparaty błonnikowe). Medycyna: środek zwiększający wydzielanie śliny. |
Metabolizm |
Głównym składnikiem jest glukomannan, który nie jest podatny na enzymy trawienne przewodu pokarmowego, jest natomiast rozkladany przez mikroflorę jelitową. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono (tymczasowo) |
Ciekawostki |
W krajach Dalekiego Wschodu od wieku używana była jako środek spożywczy, np. w Chinach i Japonii do produkcji makaronów (np. makaron shirataki). |