« Powrót do wyników wyszukiwania
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (E472e)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól, gotowe pizze, sosy, czekolady do picia na gorąco.
Kosmetyki: kremy |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem mono- i diacetylowinowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Metabolizm |
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
50 mg/kg m.c. dziennie |