« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosfatydy amonu (E442)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: pieczywo, wyroby cukiernicze (zwłaszcza czekoladowe i kakaowe), czekolady, oleje do smażenia.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez działanie amoniakiem na fosforyzowane kwasy tłuszczowe (pozyskiwane z oleju rzepakowego).
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.food-info.net/pl/e/e442.htm
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Hydroksypropyloskrobia E1440
Karagen E407
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monolaurynian sorbitolu E493
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Winian stearylu E483