« Powrót do wyników wyszukiwania
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (E472d)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób wrażliwych może spowodować bóle głowy. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól, lody, polewy, budynie, serniki w proszku. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem winowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
30 mg/kg m.c. dziennie |