« Powrót do wyników wyszukiwania

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (E472d)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych może spowodować bóle głowy.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól, lody, polewy, budynie, serniki w proszku.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem winowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
30 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.food-info.net/pl/e/e472.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Guma ksantanowa E415
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monooleinian sorbitolu E494
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450