« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E475)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby piekarnicze i cukiernicze, ciasta w proszku, desery lodowe, polewy, majonezy, mleko skondensowane, produkty jajeczne, likiery, emulsje tłuszczowe, zabielacze, substytuty mleka i śmietany.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję poliglicerolu z kwasami tłuszczowymi.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Metabolizm
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze, lecz nieco wolniej.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu to grupa zawierająca wiele związków. Niektóre z nich są naturalnymi składnikami diety (glicerol, estry glicerolowe mono-, di- i triglicerydów, kwasy tłuszczowe). Inne, wytwarzane sztucznie, nie występują w pożywieniu (polimery glicerolu, polimery poszczególnych kwasów tłuszczowych oraz estry tych polimerów).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je45.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je14.htm
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Agar E406
Alginian amonu E403
Glicerol E422
Guma konjac E425
Mączka chleba świętojańskiego E410
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Monolaurynian sorbitolu E493
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Trifosforany E451