« Powrót do wyników wyszukiwania
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E475)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby piekarnicze i cukiernicze, ciasta w proszku, desery lodowe, polewy, majonezy, mleko skondensowane, produkty jajeczne, likiery, emulsje tłuszczowe, zabielacze, substytuty mleka i śmietany. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję poliglicerolu z kwasami tłuszczowymi. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia |
Metabolizm |
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze, lecz nieco wolniej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
25 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu to grupa zawierająca wiele związków. Niektóre z nich są naturalnymi składnikami diety (glicerol, estry glicerolowe mono-, di- i triglicerydów, kwasy tłuszczowe). Inne, wytwarzane sztucznie, nie występują w pożywieniu (polimery glicerolu, polimery poszczególnych kwasów tłuszczowych oraz estry tych polimerów). |