« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E475)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby piekarnicze i cukiernicze, ciasta w proszku, desery lodowe, polewy, majonezy, mleko skondensowane, produkty jajeczne, likiery, emulsje tłuszczowe, zabielacze, substytuty mleka i śmietany.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję poliglicerolu z kwasami tłuszczowymi.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Metabolizm
Trawione i metabolizowane na tych samych szlakach co tłuszcze, lecz nieco wolniej.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu to grupa zawierająca wiele związków. Niektóre z nich są naturalnymi składnikami diety (glicerol, estry glicerolowe mono-, di- i triglicerydów, kwasy tłuszczowe). Inne, wytwarzane sztucznie, nie występują w pożywieniu (polimery glicerolu, polimery poszczególnych kwasów tłuszczowych oraz estry tych polimerów).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je45.htm
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je14.htm
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Guma guar E412
Guma konjac E425
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Kwas alginowy E400
Mączka chleba świętojańskiego E410
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436
Tristearynian sorbitolu E492