« Powrót do wyników wyszukiwania

Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (E432)

Inne nazwy: Polisorbat 20

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Powinny go unikać osoby, które wykazują nietolerancję na glikol propylenowy. Ze względu na to, iż substancja ta może zawierać resztki szkodliwych związków chemicznych, należy jej unikać.
Zastosowanie
Żywność: lody, napoje bezalkoholowe, emulsje tłuszczowe do celów piekarskich, wyroby cukiernicze, substytuty mleka i śmietany, aromaty, gotowe sosy i zupy.

Kosmetyki: kremy i płyny.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z tlenku etylenu, sorbitolu i kwasu laurynowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Poza żywnością stosowany również
Biotechnologia: środek płuczkowy w testach Western blot i ELISA. Farmacja: środek stabilizujący emulsje i zawiesiny.
Metabolizm
Wolne kwasy tłuszczowe ulegają wchłonięciu, a następnie utlenieniu z wytworzeniem energii. Natomiast polioksyetylenosorbitol wchłaniany jest w niewielkim stopniu, przez co może być przyczyną biegunek. W większości jest wydalany z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta obejmuje sumę wszystkich polisorbatów: E431 - E436)
Ciekawostki
Związek ten należy do detergentów niejonowych.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je47.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Polysorbate_20
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:32:32003L0095:PL:PDF
Australia: http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Alginian glikolu propylenowego E405
Alginian potasu E402
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Fosfatydy amonu E442
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monooleinian sorbitolu E494
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b