« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Emulgująca, Zagęszczająca, Żelująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kwas ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający. |
Zastosowanie |
Żywność: jogurty, lody, budynie oraz mleko modyfikowane dla niemowląt.
Kosmetyki: żele pod prysznic, szampony, pasty do zębów, mydła, produkty na bazie glonów morskich. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae. |
Poza żywnością stosowany również |
Stomatologia: masa wyciskowa. Motoryzacja: produkcja gumy oponowej (zwiększa elastyczność kauczuku i tym samym wytrzymałość opon). Farmacja: leki zobojętniające kwas żołądkowy. |
Metabolizm |
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |