« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas alginowy (E400)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Zagęszczająca, Żelująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kwas ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: jogurty, lody, budynie oraz mleko modyfikowane dla niemowląt.

Kosmetyki: żele pod prysznic, szampony, pasty do zębów, mydła, produkty na bazie glonów morskich.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Poza żywnością stosowany również
Stomatologia: masa wyciskowa. Motoryzacja: produkcja gumy oponowej (zwiększa elastyczność kauczuku i tym samym wytrzymałość opon). Farmacja: leki zobojętniające kwas żołądkowy.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_alginowy
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Fosforan diskrobiowy E1412
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Guma guar E412
Guma tragakantowa E413
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Monopalmitynian sorbitolu E495
Stearynian polioksyetylenu E431
Trifosforany E451