« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas alginowy (E400)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Zagęszczająca, Żelująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kwas ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: jogurty, lody, budynie oraz mleko modyfikowane dla niemowląt.

Kosmetyki: żele pod prysznic, szampony, pasty do zębów, mydła, produkty na bazie glonów morskich.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Poza żywnością stosowany również
Stomatologia: masa wyciskowa. Motoryzacja: produkcja gumy oponowej (zwiększa elastyczność kauczuku i tym samym wytrzymałość opon). Farmacja: leki zobojętniające kwas żołądkowy.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_alginowy
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Glicerol E422
Guma karaya E416
Guma konjac E425
Guma tragakantowa E413
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Polifosforany E452
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan sodu E481
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Tristearynian sorbitolu E492