« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas alginowy (E400)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca, Zagęszczająca, Żelująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że kwas ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: jogurty, lody, budynie oraz mleko modyfikowane dla niemowląt.

Kosmetyki: żele pod prysznic, szampony, pasty do zębów, mydła, produkty na bazie glonów morskich.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Poza żywnością stosowany również
Stomatologia: masa wyciskowa. Motoryzacja: produkcja gumy oponowej (zwiększa elastyczność kauczuku i tym samym wytrzymałość opon). Farmacja: leki zobojętniające kwas żołądkowy.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_alginowy
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma tragakantowa E413
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Stearynian polioksyetylenu E431