« Powrót do wyników wyszukiwania
Etylometyloceluloza (E465)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca, Pianotwórcza |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób wrażliwych mogą wystąpić niepożądane objawy po nadmiernym spożyciu. Należą do nich: bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. |
Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze roślinne, odtłuszczona śmietana, bita śmietana w sprayu. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez alkolowanie celulozy grupami metylowymi i etylowymi. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: środki przeczyszczające. Papierosy i wyroby tytoniowe. |
Metabolizm |
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |