« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma karaya (E416)

Inne nazwy: Indyjska tragakanta

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Duże spożycie może zmniejszać wchłanianie składników odżywczych oraz podrażnić ściany żołądka. Objawy widoczne to natomiast: astma, zapalenie skóry, pokrzywka lub katar.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, mleczne desery mrożone, lody, cukierki żelatynowe i słodycze, nadzienia i polewy, likiery na bazie jaj, aromaty, guma do żucia, przekąski ziemniaczane.

Kosmetyki: spraye do układania włosów, pasty do zębów, mydła w płynie, kremy do golenia.
Pochodzenie substancji
Substacja naturalna. Wydzielina otrzymywana ze zranionych lub nadpalonych pni drzewa Sterculia urens oraz innych gatunków Sterculia.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: środki przeczyszczające. Stomatologia: składnik klejów do protez zębowych.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Wydalana z kałem. Wiąże duże ilości wody, dlatego może działać jako mechaniczny środek przeczyszczający.
Dopuszczalna dzienna dawka
20 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v18je09.htm http://ortografia4.appspot.com/wiki/Guma_karaya
Podobne z tej grupy
Alginian glikolu propylenowego E405
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Guma guar E412
Guma ksantanowa E415
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropyloskrobia E1440
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436
Winian stearylu E483