« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforan diskrobiowy (E1412)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Agar E406
Alginian amonu E403
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Octan izomaślanu sacharozy E444
Polifosforany E452
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Tristearynian sorbitolu E492