« Powrót do wyników wyszukiwania

Alginian glikolu propylenowego (E405)

Inne nazwy: Alginian 1,2-propanodiolu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych osób może powodować reakcje alergiczne, a w dużych dawkach wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i specjalne preparaty dla niemowląt (od 12. miesiąca życia, w dietach specjalnych przeznaczonych dla małych dzieci, które nie tolerują mleka krowiego lub mają wrodzone zaburzenia metabolizmu), lody, oranżady w proszku, mrożone desery, sosy do sałatek, dressingi, wyroby cukiernicze.

Kosmetyki: produkty na bazie glonów morskich.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Glicerol E422
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monostearynian sorbitolu E491
Octan izomaślanu sacharozy E444
Polifosforany E452
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436