« Powrót do wyników wyszukiwania
Alginian glikolu propylenowego (E405)
Inne nazwy: Alginian 1,2-propanodiolu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U niektórych osób może powodować reakcje alergiczne, a w dużych dawkach wywierać efekt przeczyszczający. |
Zastosowanie |
Żywność: dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i specjalne preparaty dla niemowląt (od 12. miesiąca życia, w dietach specjalnych przeznaczonych dla małych dzieci, które nie tolerują mleka krowiego lub mają wrodzone zaburzenia metabolizmu), lody, oranżady w proszku, mrożone desery, sosy do sałatek, dressingi, wyroby cukiernicze.
Kosmetyki: produkty na bazie glonów morskich. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae. |
Metabolizm |
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
25 mg/kg m.c. dziennie |