« Powrót do wyników wyszukiwania

Stearynian polioksyetylenu (E431)

Inne nazwy: Monostearynian polioksyetylenu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Emulgująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W badaniach przeprowadzonych na myszach powodował guzy skóry, wykazano także, że może ułatwiać wchłanianie innych kancerogennych związków.
Zastosowanie
Żywność: przetworzona, wyroby piekarskie, puddingi, mrożone desery.

Kosmetyki: kremy do rąk, mydła w płynie.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z tlenku etylenu i kwasu stearynowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia
Metabolizm
Wolne kwasy tłuszczowe ulegają wchłonięciu, a następnie utlenieniu z wytworzeniem energii. Natomiast polioksyetylen wchłaniany jest w niewielkim stopniu i w większości wydalany z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta obejmuje sumę wszystkich polisorbatów: E431 - E436)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:32:32003L0095:PL:PDF
Australia: http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Alginian sodu E401
Fosfatydy amonu E442
Fosforan monoskrobiowy E1410
Guma konjac E425
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Metyloceluloza E461
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Winian stearylu E483