« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej (E445)

Inne nazwy: Estry glicerolu i żywicy roślinnej, GEGR

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Zbyt mała ilość badań dotyczących tego związku i brak wystarczających danych o jego bezpieczeństwie - stąd też zalecana ostrożność.
Zastosowanie
Żywność: gumy do żucia, olejki aromatyczne do napojów, napoje bezalkoholowe i spirytusowe zmętnione.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację glicerolem rafinowanej żywicy roślinnej pozyskiwanej z dzrzew sosnowych.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia
Metabolizm
Brak danych na temat metabolizmu estrów glicerolowych żywicy roślinnej.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono z powodu braku dostatecznych danych
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1654.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v35je20.htm
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Australia: http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Fosforan monoskrobiowy E1410
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Polifosforany E452
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan sodu E481
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b