« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforanowy fosforan diskrobiowy (E1413)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Etylometyloceluloza E465
Fosforan monoskrobiowy E1410
Glicerol E422
Guma karaya E416
Metyloceluloza E461
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Polifosforany E452
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b