« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforanowy fosforan diskrobiowy (E1413)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Etylometyloceluloza E465
Fosfatydy amonu E442
Glicerol E422
Hydroksypropyloskrobia E1440
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Tristearynian sorbitolu E492