« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforanowy fosforan diskrobiowy (E1413)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Guma karaya E416
Guma tragakantowa E413
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym E472d
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monostearynian sorbitolu E491
Octan izomaślanu sacharozy E444
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan sodu E481
Stearyoilomleczan wapnia E482