« Powrót do wyników wyszukiwania

Fosforanowy fosforan diskrobiowy (E1413)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt. Warto pamiętać, że fosforany w dużych ilościach mogą zaburzać wchłanianie takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo.
Zastosowanie
Żywność: lody, pizza, dressingi, marynaty, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Agar E406
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearyoilomleczan sodu E481
Winian stearylu E483