« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (E1450)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: dressingi, marynaty, pizza, lody.
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian glikolu propylenowego E405
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma arabska E414
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Monooleinian sorbitolu E494
Pektyny E440
Polifosforany E452
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a