« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (E1450)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: dressingi, marynaty, pizza, lody.
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Fosforan monoskrobiowy E1410
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Metyloceluloza E461
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Trifosforany E451