« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (E1450)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: dressingi, marynaty, pizza, lody.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Alginian wapnia E404
Guma arabska E414
Hydroksypropyloskrobia E1440
Mączka chleba świętojańskiego E410
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monopalmitynian sorbitolu E495
Pektyny E440
Sacharoglicerydy E474
Trifosforany E451