« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (E1450)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: dressingi, marynaty, pizza, lody.
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Glicerol E422
Guma guar E412
Guma konjac E425
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monolaurynian sorbitolu E493
Monopalmitynian sorbitolu E495
Winian stearylu E483