« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (E1450)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: dressingi, marynaty, pizza, lody.
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian sodu E401
Alginian wapnia E404
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Glicerol E422
Guma tragakantowa E413
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) E476