« Powrót do wyników wyszukiwania

Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (E1450)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: dressingi, marynaty, pizza, lody.
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Alginian sodu E401
Fosforan diskrobiowy E1412
Guma arabska E414
Mączka chleba świętojańskiego E410
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Stearyoilomleczan wapnia E482
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Tristearynian sorbitolu E492