« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Spożyta w nadmiarze może wywołać dolegliwości w postaci wzdęć i biegunek. |
Zastosowanie |
Żywność: lody, polewy, marynaty i sosy, mleko modyfikowane dla niemowląt, wyroby cukiernicze, napoje smakowe, zupy, sery do smarowania.
Kosmetyki: mydła w płynie, kremy, kremy do opalania. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez metylowanie celulozy. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: środki przeczyszczające, środki nawilżające rogówkę i spojówkę. Produkcja paprieu i tekstyliów. |
Metabolizm |
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |