« Powrót do wyników wyszukiwania

Metyloceluloza (E461)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyta w nadmiarze może wywołać dolegliwości w postaci wzdęć i biegunek.
Zastosowanie
Żywność: lody, polewy, marynaty i sosy, mleko modyfikowane dla niemowląt, wyroby cukiernicze, napoje smakowe, zupy, sery do smarowania.

Kosmetyki: mydła w płynie, kremy, kremy do opalania.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez metylowanie celulozy.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: środki przeczyszczające, środki nawilżające rogówkę i spojówkę. Produkcja paprieu i tekstyliów.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je54.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je08.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Metyloceluloza
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Agar E406
Alginian wapnia E404
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu E475
Glicerol E422
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Pektyny E440
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a