« Powrót do wyników wyszukiwania

Alginian sodu (E401)

Inne nazwy: Sól sodowa kwasu alginowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Rozpuszczalnik, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający. Posiada właściwości hamujące wchłanianie strontu.
Zastosowanie
Żywność: galaretki owocowe, mrożone desery, dżemy.

Kosmetyki: preparaty do trwałej ondulacji, kremy do golenia, mleczka kosmetyczne.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Alginian_sodu
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian amonu E403
Glicerol E422
Guma guar E412
Hydroksypropyloskrobia E1440
Metyloceluloza E461
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych E470a
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b