« Powrót do wyników wyszukiwania
Alginian sodu (E401)
Inne nazwy: Sól sodowa kwasu alginowego
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Rozpuszczalnik, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający. Posiada właściwości hamujące wchłanianie strontu. |
Zastosowanie |
Żywność: galaretki owocowe, mrożone desery, dżemy.
Kosmetyki: preparaty do trwałej ondulacji, kremy do golenia, mleczka kosmetyczne. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae. |
Metabolizm |
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |